Rundveehouderij

Nieuws 2630 x bekeken 14 reacties

LTO: onbegrijpelijk dat Dijksma verbod handhaaft

Den Haag - Het is voor rundveehouders in Nederland onbegrijpelijk dat staatssecretaris Sharon Dijksma voorlopig vasthoudt aan het verbod op het gebruik van de veeverlosser.

Dat zegt Toon van Hoof, LTO Dierenwelzijn. Dijksma heeft de Tweede Kamer toegezegd met de veehouderij verder te praten. "Onnodig dat ze vasthoudt aan een verbod, maar goed dat ze met ons wil overleggen", aldus Van Hoof.

Hij kreeg de afgelopen dagen veel verontwaardigde reacties van collega-melkveehouders. Het is volgens hem dan ook 'de wereld op zijn kop'. "Veehouders doen er juist alles aan om koe en kalf te sparen en beschikken over veel ervaring. Het is niet zo dat Henk en Ingrid wel even een koe gaan verlossen." Hij legt uit dat er al meer dan dertig jaar sprake is van een verbod, maar dat de situatie altijd is gedoogd. Daarbij blijkt volgens hem uit de statistieken dat het aantal moeilijke geboortes, door zowel genetische vooruitgang als verbeterde omstandigheden bij afkalven, in de afgelopen jaren is afgenomen.

Wakker Dier wist onlangs de discussie rond het gebruik van de veeverlosser nieuw leven in te blazen. Van Hoof noemt het een non issue. "Jammer dat Dijksma zo reageert op vragen van Kamerleden naar aanleiding van berichten in de media. Waar hebben we het over? De meeste kalveren worden op een natuurlijke manier geboren. Bij een paar procent van de jonge vaarzen en minder nog bij oudere koeien is hulp nodig bij het afkalven en wordt op een verantwoorde manier de veeverlosser gebruikt." Van Hoof gaat ervan uit dat er op korte termijn overleg met de staatssecretaris plaats vindt.

Laatste reacties

 • PieterXT

  Maar LTO, als ik een bericht uit 1986 lees, en sindsdien is die wet niet veranderd, waarom dan als branche-organisatie zolang gewacht met pleiten voor aanpassing van de wet? Nu gaat een actiegroep ermee aan de haal, en is de sector de pineut.
  Dat heet 'een gemiste kans'.

  Bericht in RD: http://www.digibron.nl/search/detail/012e96786ada310f6fb9503a/

 • wmeulemanjr1

  Dan gaan dierenartsen veeeel overuren maaaaken.

 • Ishtar

  Dit komt omdat LTO alleen reactief denkt en handelt.
  Wat hebben boeren aan zulke belangenbehartiger is?
  LTO bestuurders doen hun werk niet.... En geven anderen de schuld...
  Boeren hebben betere bestuurders verdient.

 • jordi 1455

  kunnen we de extra kosten bij wakker dier verhalen? dat zou wel zo eerlijk zijn.

 • joohoo

  Doek valt voor Dijksma, dierenvriend blijkt nep.

 • info104

  De veehouder die erg met zijn dieren is begaan laat zijn dieren niet nodeloos lijden en heeft zelfs de opdracht goed voor zijn dieren te zorgen wat wakker dier ook wil dat de veehouder goed voor zijn dieren zorgdraagt . Nu deze vorm van hulp niet meer zou mogen van dezelfde groep kan ik in het geheel niet plaatsen, volgens mij heeft Dijksma er niet over nagedacht toen ze deze beslissing nam. Zij is geen boer en zal het ook nooit worden. En wakker dier en pvd hebben zich de laatste jaren al meerdere malen erg belachelijk gemaakt door van deze absurde uitspraken jegens de agrarische sector te doen, een beetje jammer dat de burger er ook soms door word beïnvloed.

 • Mozes

  Er wordt door verschillende personen in deze zaak onterecht afgegeven op Dijksma. Ik vind dat ze zich juist politiek voorspelbaar, consistent en ook constructief opsteld.
  Het verlosapparaat is al dertig jaar verboden terwijl iedereen hem gebruikt. Nog nooit is iemand bekeurd.
  Ze laat in haar reactie duidelijk blijken dat ze bereid is hier verandering in aan te brengen. Dit moet echter wel op een politiek verantwoorde manier gebeuren.

 • gjh

  en het lto laat gewoon toe wat er gebeurd.en denken wat maakt het uit

 • Älva

  De geboortekrik is zoals nu blijkt al jaren verboden. Iedereen gebruikt het ondanks dit verbod. Waarom nu verandering in aan brengen? Het is terecht dat Dijksma zich op deze manier opsteld. Ze moet zich eerst laten informeren alvorens een besluit te nemen. In alle andere zaken willen jullie ook dat ze deskundigen raadpleegt. Dus nu moet ze dit ook doen! Overigens kunnen we alleen beboet worden als we op heterdaad betrapt worden. Ik heb niet het idee dat de NVWA nu inneens streng gaat controleren op het gebruik van de geboortekrik. Geen boer zal dus ook zo dom zijn om de geboortekrik daadwerkelijk niet te gebruiken.

 • Älva

  Wat LTO betreft; Die had inderdaad allang moeten weten dat de geboortekrik officieel een verboden hulpstuk is en had al jaren geleden het voor elkaar gemaakt moeten hebben. Dan was de geboortekrik nu een toegestaan hulpstuk en was deze nutteloze discussie en landbouw in een verkeerd daglicht brengen van Wakker Dier niet nodig geweest.

  Al denk ik dat Wakker Dier op deze manier wel een beetje op het verkeerde paard gegokt heeft. Veel burgers die Wakker Dier volgen beginnen twijfels te krijgen bij de eerlijkheid en het wel niet op feiten berust zijnde berichtgeving van Wakker Dier. Het niet transparant wezen van Wakker Dier begint nu ook nadelig uit te pakken heb ik het idee :)

 • alco1

  Bij een goede verklaring waarom boeren het verlosapparaat gebruiken, kan Wakker Dier in z'n hemd worden gezet.

 • HJ O R

  Beste GJH
  Jij hebt het goed begrepen, vandaag de veeverlosser, gisteren de ganzen, morgen het schrikdraadapperaat icm puntdraad en overmorgen het vervoer van nieuwmelkte koeien en ga zo nog maar even door.
  De bestuurders zetten nu en in het verleden overal hun handtekening onder en de boer ziet het later wel.
  Als je lid bent van de melkveehoudersvakbond hoor je nog veel meer wat er allemaal gaande is.
  Siemjan en corsorten hebben geen enkele praktijkkennis en huppelen overal maar achteraan, en een deel van de boeren betaald vrolijk contributie om deze heren in het zadel te houden voor topsalarissen.
  Oplossing zou kunnen zijn dat de vakbonden eens meer blunders van deze heren naar buiten brengen , maar dat is niet helemaal zonder gevaar!

 • gjh

  ja fendt 615 jij schrijft wat ik bedoel, konden de leden maar beter nadenken dan was het zo afgelopen met het LTO en konden ze verder geen schade aanrichten.....

 • koestal

  Laat het op papier maar bestaan ,de boer gaat gewoon door met z,n werk ,er zijn wel meer van die domme regeltjes,in Den Haag achter het bureau wil het wel,de praktijk is anders !

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.