Rundveehouderij

Nieuws 1620 x bekeken

Kalverhouder mag SKV omzeilen bij slacht

Den Haag - Kalverhouders die blanke of rosékalveren tot twaalf maanden houden, mogen in plaats van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalverhouderij (SKV) ook een andere, gecertificeerde keuringsinstantie inschakelen voor de controle op het gebruik van verboden groeibevorderende stoffen.

Dit heeft het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBB) uitgesproken naar aanleiding van een geschil tussen een kalverhouder en het Productschap Vee en Vlees (PVV). De betreffende rosémester leverde ruim driehonderd oude rosékalveren af zonder ze te laten controleren door het SKV of door een andere keuringsinstantie. De veehouder verklaarde dat hij de SKV niet onafhankelijk vindt en dat zijn kalveren niet aangezien moesten worden als kalveren, maar als jonge runderen. Reden waarom hij zijn dieren ook bij een runderslachterij liet slachten. Het tuchtgerecht van het PVV ging daarin niet mee.

Het CBB stelde de kalverhouder deels in het gelijk. Hij had zijn dieren wel moeten laten keuren door een erkende keurder, maar dat hoeft de SKV niet te zijn, zo bepaalde het CBB. Alternatief in Nederland is keuringsorganisatie SGS. Nadeel voor veehouders is dat keuring door de SGS duurder is (omdat dit niet met collectieve regelingen werkt) Hoewel de kalverhouder in overtreding was. is hem toch geen boete overlegd voor het ongekeurd laten slachten van zijn dieren. Reden is dat zijn zaak ook als een proefproces werd gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.