Rundveehouderij

Nieuws 3140 x bekeken

Goed vooruitzicht 2014 melkveehouderij

Utrecht – Wereldwijd aanhoudende vraag naar zuivel en dalende voerkosten zorgen voor optimisme voor 2014. Ook de hoge prijzen op de termijnmarkt ondersteunen de zuivelprijzen, stelt ING in zijn Visie op de Sectoren 2014.

De afgelopen negen maanden zagen melkveehouders hun saldo met gemiddeld 15 procent stijgen. Het rendement lag met 15.000 euro 20 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 2006 tot 2012. De krachtvoerprijzen piekten afgelopen jaar na een drie jaar durende stijging.

Aan de aanbodkant verwacht de bank onder invloed van onder andere weersomstandigheden grote fluctuaties, waardoor de prijzen sterker gaan schommelen dan melkveehouders tot nu toe gewend zijn. Ook voor de komende jaren blijft de ING positief. Tussen 2015 en 2018 kan de melkproductie met 20 procent toenemen, aan de verwerkende kant wordt in de periode 2013-2018 circa 1 miljard euro geïnvesteerd in productiecapaciteit in voornamelijk kaas, wei en babyvoeding.

De grote kansen liggen bij de veehouders die in hun management mee groeit met de verwachte schaalvergroting. Daarbij wijzen sectormanagers Cor Bruns en Kees van Vliet ook op de duurzaamheid als speerpunt voor de sector. Bedrijven nemen al hun verantwoordelijkheid met weidegang, maar zullen daar verder in door moeten gaan. Dit is bijna noodzakelijk om de ruimte om te produceren te krijgen. Dit is niet voor alle partijen even gemakkelijk, want duurzaamheid leidt niet altijd tot duurzame rentabiliteit, omdat ondernemers niet altijd voldoende voor hun inspanningen worden beloond.

ING constateert verder dat bedrijfsovernames moeilijker worden omdat opvolgers en familie zich zakelijker opstellen en banken korter financieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.