Rundveehouderij

Nieuws 3183 x bekeken 4 reacties

Geen verdere actie op later scheiden kalf en koe

Den Haag – Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma wil geen verder onderzoek laten doen met het oog op het later scheiden van koe en kalf. Dat zei ze tijdens een debat over dierenwelzijn, in reactie op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Van Gerven zou liever zien dat het kalf na de geboorte niet direct bij de melkkoe wordt weggehaald. "Het vroeg scheiden van het kalf en de koe is inherent aan de huisvesting en het melkveehouderijsysteem in Nederland en Europa. Het later weghalen van een kalf bij de koe levert niet per se voordeel op in verband met de binding tussen koe en kalf", aldus Dijksma. Uit eerdere studies is gebleken dat koe en kalf na een langere periode samen meer moeite hebben met het afzonderen dan wanneer dit direct gebeurt.

Laatste reacties

 • alco1

  Uit studies is gebleken. Je kunt het toch ook gewoon aan een boer vragen?

 • veldzicht

  Als je het kalf gelijk na de geboorte weghaalt weten ze amper dat
  ze een kalf hebben gehad,laat je ze er ,n paar dagen bij laat lopen staan
  ze te kijken,he waar is m,n kalf gebleven?maar die Henk van Gerven
  moet natuurlijk ook even laten weten dat hij er nog is, wat natuurlijk
  prime is, maar zorg dan wel dat je weet waar je over praat.

 • radewijk

  Als je het kalf direct weghaalt heb je minder ziektedruk bij het kalf.
  Wat weer inhoudt dat je minder kans hebt op een ziek kalf. Een ziek kalf moet met antibiotica behandeld worden, en dat mag ook weer niet te veel, krijg je daar weer problemen mee. Ja, als je als Henk van Gerven wat roept, denk/vraag dan eerst na waarom het kalf zo snel mogelijk na de geboorte bij de koe wordt weggehaald. Zal hij ook lid zijn van Wakker Dier, die roepen ook altijd zomaar iets.

 • Piet, Midden-Europa

  Sluit mij aan op de reactie van @veldzicht !!!... Het doet ook Fabrieksmatig aan ; K.I. en de moeder mag het kalf niet zien of ruiken. Het is ook geen wonder dat de H.F. koeien steeds meer op Dino's gaan lijken (kleine kop, smalle schouders, breed kruis en daaronder hangt de Melkfabriek) en van lieve-lee wijken wij steeds verder af van de Natuur !!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.