Rundveehouderij

Nieuws 24999 x bekeken 90 reacties

Geboortehulp koeien voorlopig verboden

Den Haag – Het gebruiken van de geboortehulp bij koeien is vooralsnog verboden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gaat met de sector in overleg over het toepassen van de geboortehulp of geboortekrik in de melkveehouderij.

Dat zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer, na vragen van diverse fracties. Dijksma wil eerst inventariseren wat er aan de hand is om vervolgens met een standpunt te komen over het eventuele gebruik van de krik.

In de tussentijd is het gebruik van de krik verboden. Volgens de wetgeving mag een boer de geboortehulp wel in zijn bezit hebben, maar hij mag hem niet gebruiken. "Als je gebruik verbiedt, moet je het ook handhaven", zegt Dijksma na vragen van Jaco Geurts (CDA) wat boeren in de tussentijd moeten doen. Dijksma wil geen gedoogbeleid, omdat dit precedent kan scheppen naar andere dingen toe. "Ik wil daarom het gesprek snel voeren."
Geurts wil voorkomen dat er koeien of kalveren bij geboorte sterven omdat Wakker Dier de geboortekrik niet leuk vindt. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil het gebruik van de geboortekrik alleen toestaan bij gebruik door dierenartsen.  "We moeten in de tussentijd echt geen signaal afgeven dat het  gedoogd wordt", aldus Van Gerven, die de vergelijking maakte dat een vader bij de geboorte van een kind ook geen vacuümpomp mag gebruiken. Dijksma reageerde hierop dat een veehouder veel meer geboorten mee maakt. "Ik zou eerder zeggen dat de veehouder de rol van verloskundige heeft".

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat een onkunde, t is om triest van te worden. Sterkte allemaal met dit zootje dat onze economie ook al naar z'n grootje heeft geholpen en nu professionele ondernemers wegzet..........Het wordt tijd dat men eens om de hoek van de staldeur kijkt en ontdekt dat de boer ook maar een mens is die het beste voor zijn dieren wil 24/7

 • jan1966

  Overheid bedankt weer voor het vertrouwen in de sector

 • roelofina10

  De media maakt de wetten

 • thomas kuijpers

  Ze snappen het in den haag dus echt niet eerst verbieden en dan pas praten

 • MichaelPeeters

  help?? wat is er mis met de geboortekrik? heb ik wat gemist?

 • Mozes

  @zuperboer, je slaat de spijker op de kop!

 • Mozes

  Je hebt hulp nodig bij het kalveren van een koe en dan zul je die halve garen uit de kamer maar als hulp hebben.........

 • Teeuwissen

  Stelletje amateurs.
  Als je niet weet waar je over praat houd dan je mond. Alsof een veearts altijd beter is dan de boer zelf. Het ligt maar aan de kunde of onkunde.
  Op naar het krik diploma? en ze zeggen dan in Den Haag we willen minder regels....

 • simpel boerke

  Het is allemaal te triest voor woorden waar dit allemaal over gaat. Ik kan nu al voorspellen dat dit het laatste wapenfeit van wakker dier zal zijn. Die zij Niet tevreden totdat de koeien in de vrije natuur leven en de boer ere met z'n klompen achteraan moet hollen om ze te verzorgen.

 • j.verstraten1

  Iedereen mag vanalles van veehouderij vinden, maar als je het vakmanschap van een ondernemer ter discussie stelt ga je echt veel en veel te ver.

 • maatje 1904

  Wat een overheid. Om te janken wat triest ik gebruik dat ding al 40 jaar..

 • vandenbrand

  ga zo door lekker dier, gewoon verbieden, dan net als vroeger een man of vier een kalf eraf trekken, (VEEL TE ONBEHEERST) kun je beter met een geboortekrik doen, heb in mijn leven meer dan 10000 verlossingen gedaan en een geboortekrik was en is nog steeds het beste hulpmiddel. of moeten de boeren met de trekker een kalf eraf trekken als alles verboden wordt? lekker dier ga naar de oostvaardersplassen kijken als daar dieren liggen te sterven als de geboorte niet wil vlotten, heb het nog niet over de hongersdood. laat de boer de boer en ga alstublief niet op zijn stoel zitten.

 • Zuperboer

  En dan te bedenken dat ik de zwarte piet- discussie al 'unheimisch' vond voelen, dit is echt een trap na en het gevolg van jarenlang treiteren en pesten door WD en de PVDD. Het klimaat waar Theo van Gogh en Pim Fortuyn jaren geleden al voor waarschuwden bereikt nu ook het platteland! Het is een historische dag vandaag, eerst de coop pur sang aan de beurzen overgeleverd (maar daar zijn de boeren zelf bij) en in de namiddag het ondernemerschap van de sector openlijk te kijk gezet. Vergaderboer kom er maar in........

 • Fringilla

  je kunt net zo goed een ambtenaar verbieden nog digitaal te werken en alles weer met de pen te doen.

 • oomen.bolberg

  verschrikkelijk. Wat een onkunde zeg. Laat alle mensen die dit beslissen eens een week bij een boer helpen met afkalvende koeien.....Ze weten iid niet waar ze het over hebben.
  Wat waren wij blij met de geboortehulp van een krik. ....
  De geboortes gingen veel soepeler en je speelde in op het geboorteproces, wat de koe aangaf.

 • Broederijbrok

  Ik zou de brandweer/hulpverleners ook verbieden om de hydraulische schaar te gebruiken. Het is nog wel mooi dat de geboorten van een kalf niet volgens een agenda gaan, op tijd en plaats.

 • Grensboerke

  Weer een reden te meer om geen SP te stemmen en helemaal geen Dijksma.
  Nog te laf om een keer tegen Wakker Dier en koe te zeggen 'en nu ga je te ver!'
  Iedereen die el eens een kalf ter wereld heeft geholpen weet hoe waardevol de geboortekrik kan zijn.
  We gaan toch ook niet met zijn allen de auto een dag laten staan als een idioot met te hoge snelheid een ongeluk heeft veroorzaakt! Of gaan we dan ook eerst praten en tot die tijd alle auto's laten staan?
  Onkunde ten top, Dijksma!

 • koeboertje

  Als je nu eens een rugproblemen hebt hoe moet je dan een koe begeleiden bij een geboorte ?

 • vandervlietloosdrecht

  ik denk dat die mensen van wakker dier zelf met een krik hadden moeten geboren worden, want ze hebben blijkbaar wat zuurstof tekort gehad bij de geboorte

 • Elevage

  waarom wordt er toch iedere keer geluisterd naar wakkerdier?? Het is toch nu onderhand wel duidelijk dat die hele partij van onkunde aan elkaar hangt.....
  waarom dan toch steeds weer aannemen dat zij de wijsheid in pacht hebben??
  Ik word er moedeloos van, je hebt onderhand niets meer over je eigen bedrijf te zeggen. Dat kan toch zo niet doorgaan!!!! Waar blijft een stevige boeren-woordvoerder die alle acties van WD en PVDD meteen tackelt zo gauw ze in de lucht komen....... Help

 • red

  Ja zo zie je maar weer je kan al gauw in de politiek minimale opleiding kleuterschool. Volgend kabinet papagaaien in de kamer die zijn goedkoper en kunnen zelf vliegen het napraten blijft toch het zelfde.
  De verantwoordelijkheid hoort bij een veehouder want die kan het beter beoordelen dan iemand van WD of de krik nodig is of niet.
  Er wordt aan de voordelen van de krik geen aandacht besteed.
  Jammer dat journalisten altijd doof aan één kant zijn net als de politiek.

 • WJHDKremer

  1.Toevoeging: de normale geboortehulp heeft een automatische rem.
  2.De naam zegt het al, het verlicht ook het geboorteproces voor de koe.
  3.U mag wel een auto hebben, maar er niet in rijden.
  Reactie van een dierenarts.

 • pietertje123

  Doe eerst eens onderzoek voor met conclusies te komen. Dit slaat gewoon nergens op. De krik is een noodzakelijk hulpmiddel. Tuurlijk is het mooi als het natuurlijk lukt.. een boer heeft groot belang bij gezondheid van koe en kalf! Moet dan alles met keizersnede? Ga aan het werk met de economie opbouwen en niet afbreken! Weer zo'n lullig regeltje erbij. . Bah bah bah!

 • hoving1

  waarom laat de veehouderij dit toe.reageer kom laat van je horen.

 • MarcelR

  Vandaag de geboortekrik nog gebruikt.
  Zonder was het kalf zeker dood gegaan.
  WD bedankt.

 • wielsmee

  wat een stelletje onnozelaars,waarschijnlijk te weinig zuurstof gehad tijdens de gegoorte.

 • henver1

  Echt gek zijn ze in Den Haag met de boerenvertegenwoordigers erbij, ze stellen het gebruik van een geboortekrik gelijk aan een automatisch machinegeweer. Het enige verschil: geboortekrik is om leed te voorkomen en een geweer om leed te maken.

 • Mozes

  Beste mensen, het gaat Wakkerdier helemaal niet om dierwelzijn rondom geboortes. Zij streven naar een vegetarisch Nederland. Net zoals extremistische moslims in Nederland en België de sharia willen invoeren wil Wakkerdier en de PvdD het vegetarisme invoeren. Ze weten dat daar geen draagvlak voor is en zullen dit dan ook nooit hardop zeggen. Wat ze wel doen is eindeloos proberen de veehouderij te beschadigen in de hoop hiermee bij brede lagen van de bevolking antipathie tegen de veehouderij te kweken.
  Wat in dit verband opvalt is dat ze juist iedereen aanvallen die zich inzet voor een diervriendelijke veehouderij. Eerst Vion met het diervriendelijker ster-vlees, toen FrieslandCampina die werd uitgescholden voor een liegebeest omdat die zich sterk maakt voor weidegang en nu het veeverlosapparaat terwijl moeilijke geboortes dankzij veefokkerij nog maar weinig voorkomen in vergelijking met dertig jaar geleden.

 • willem jan

  haha 1 APRIL
  (toch)
  (er zijn wel erg veel reacties )
  kan iemand mij invullen op wat ergaan de is?
  vind de grap wel goed bedacht.

 • minasblunders1

  Mensen, kalm nu even allemaal. Er is toch helemaal niets veranderd? Het gebruik van de krik was al verboden, het in bezit hebben niet. Dus gewoon blijven doen wat je altijd al deed: de krik gebruiken als het nodig is.

 • g.g

  dijksma en Marianne moeten nu s nachts op pad, om te kijken of de geboortekrik niet gebruikt wordt.Typisch nederland je mag m wel hebben maar je mag m niet gebruiken.

 • alco1

  In feite is er niets veranderd. Voor dit debacle was de geboortehulp ook al 'z.g.n. verboden'.
  Het is zoals hierboven vermeld. Alles wordt aangegrepen om boeren in het discrediet te brengen.
  Wanneer staat de echte belangenbehartiger van de boeren op?

 • Mozes

  En mocht er een controleur in de stal zijn leg je het verlosapparaat aan de kant en vraag je hem om te helpen trekken. Dit soort mensen is meestal te lui om een vinger uit te steken dus die gaat meteen weg. Daarna pak je het verlosapparaat weer en helpt je het kalf ter wereld.

 • W.H.

 • jordi 1455

  @Mozes zet die LTO van jou dan in beweging of zeg anders het lidmaatschap op.

 • kleine boer

  wat is de boete eigenlijk?

 • gjh

  en wat doet het LTO hier tegen ............ O ja natuurlijk niets!!!!

 • pb1974

  ik hoop dat Dijksma nooit meer een zwanger wordt als er dan hulp voor nodig is hoop ik dan dat ze haar ook maar niet helpen weet ze dan precies hoe dat dat voelt

 • @meelmuisje

  Sorry hoor maar een Heftruckchauffeur is toch echt iets anders dan een veearts. Geboortehulp: de naam zegt het al. Ook bij vrouwen in barensnood word o.a. de verlostang gebruikt. Je redt er het leven van het kind mee en ook vaak de moeder. Dat weet toch iedereen met een klein beetje hersens? Moeten boeren of veeartsen door het toedoen van een stelletje aktivisten werkloos gaan toekijken hoe een kalf sterft en vaak ook de koe? Zijn ze hier nu helemaal doorgeslagen??? Nederland anno nu: wee je gebeente als je durft te diskriminiren, maar de boer blijkt steeds meer vogelvrij.

  Waarom worden boeren niet beschermd? Het word hoog tijd voor een (Word) Wakker Boer!!!


 • schoenmakers1

  was het niet lto die aangaf dat met wakker dier goed te praten is

 • wodan1010

  Wat is dit voor een onzin hebben ze in de politiek niks beters te doen dan de boer voor te schrijven hoe hij zijn kalveren mag halen.
  Bij normaal gebruik van de geboorte krik is er niks aan de hand.
  Laat wakker dier gaan slapen..
  En hoe willen ze dat kontroleren amtenaren werken van acht tot vijf dus mogen de koeien aleen nog maar afkalven tijdens kantoor uren met dat
  ze het kunnen kontroleren.

 • J.van.Burg21

  geboorte krik niet meer gebruiken, geen keizersnede's meer vanwege antibiotica, kdenk dat we het beste onze dekstieren kunnen verkopen.
  Boeren weg pesten en ons voedsel uit het buitenland halen, weten we zeker dat niet ouder dan 50 worden. Gelijk voordelig voor de pensioenfondsen en aow en dergelijke.

 • joopjan

  Geen paniek, controleurs mogen toch niet zonder toestemming in de stal komen, als ze dat wel doen zitten ze zelf ook fout!!

 • greta 1475

  Boeren ruimen dat is alles waar het om draait anno 2013 bahbah.
  LTO waar ben je betaal je dan 750 euro per jaar aan waar voor eigenlijk? Opzeggen die handel!!
  Wij boeren willen het beste voor onze dieren dus we gaan lekker verder met de krik!!

 • rverheij

  wd kan hoog of laag springen bij mij blijft de krik heel noodzakelijk ivm rug klachten kan ik echt niet zelf aan een kalf trekken ,dan weet ik zeker dat ik weer een week rug pijn heb,tja dat is nou ook wat nou heb ik koppijn van al dat gezeik en dan bedoel ik niet alleen over de geboorte krik, ik hoef jullie niet te vertellen wat voor een regeltjes er jaarlijks weer veranderen en bijkomen

 • XB

  Ach, prikkeldraad met stroom erop mag wettelijk ook niet! Wat mag er nog wel?

 • koestal

  Ach,het is net als met drugs je mag het wel verkopen in coffeeshops,maar je mag geen hennep als drugs verbouwen in Nederland,ook zo lekker tegenstrijdig ! Holland op z,n smalst!

 • jordi 1455

  Domheid regeert bij die linkse kliek, net als bij de zittende regering.

 • rp57

  Na de mislukte plofkoe, plofkip, ect. dan maar dit proberen, kijken of ze de burger nu wel mee krijgen! succes! jammer dat ze er niet bij vermelden dat er met fokkerij (pinkenstier bijv.) al jaren gezorgd wordt voor zo eenvoudig mogelijke geboortes.

  In de Afrika worden zoogdieren waarbij het kalf blijft hangen binnen aanzienlijke tijd door de leeuwen opgegeten. Omdat er hier geen leeuwen zijn doen we het zo!

 • Tiny1946

  Waar is nu de stem van onze stand orgaan LTO bedoel ik €€€€€€

 • harmelling

  Het moet niet gekker worden,de buren (nu burgers) zien me al aankomen voor hulp bij het afkalven zoals vroeger.
  Toen werd er nadien ook nog een borrel gedronken( we hadden toen maar 12 koeien nu wel wat meer)
  Kom niet meer bij.
  LTO kom eens in actie.

 • koe1

  toppunt van onkunde : verbieden van de geboortehulp
  echt vakwerk ! hoop dat je trots bent op jezelf , mevr. Dijksma
  wij zijn het in ieder geval niet !
  wel trots op mezelf als er weer een gezond kalf wordt geboren !!
  en blij dat er een geboortekrik klaarstaat in geval dat het nodig is !!

 • cornelis 22

  Laat de arbo even een onderzoek doen wat de aanslag op je rug is bij een zware geboorte zonder krik. De uitkomst zal zijn dat geboorte hulp dan helemaal verboden wordt.
  Wel fijn om te weten dat hier iemand over gaat beslissen die zelf van afstand nog niet gezien heeft hoe een koe kalft.

 • Jaap39

  Met dit soort beleisbepalers wordt onze toekomst bepaald?
  Dan vreemd vinden dat er geen mensen meer in de agr sector willen werken. Als ondernemer toch maar de biezen pakken en snel naar het buitenland.

 • loef

  Punt heeft dijksma wel gemaakt om ons te zien als veloskundige!!
  Dus hoop dat dadelijk de hype weg waait en gewoon het ding gebruikt mag worden , zonder naar een of anderen onutige cursus te moeten ik gruwel al/nog als ik denk aan de spuitlicentie....

 • wilhelminahoeve

  worden ze hier voor betaald in den haag om over zoiets doms uit te kramen is toch te gek voor woorden

 • Noordam2

  beste veehouders, maak er aub geen woorden meer aan vuil, het is te veel eer voor een stelletje onkundige en of laffe bestuurders
  gewoon gebruiken dat hulpmiddel en komt er ooit een handhaver binnen op dat moment weet u toch wel wat te doen

 • new kids

  LTO erbij roepen heeft geen zin, die zijn druk met zonnepanelen. Gewoon doorgaan met waar je goed ervaren bent en een panty over het hoofd voor het geval dat WD een camera in je stal heeft opgehangen.
  Grapje natuurlijk, maar kijk uit voor die hufters want ze willen maar één ding: naaien en scoren.

 • boerbarg

  haha met de shovel

 • josrodenburg

  dijksma neemt geen standpunt in maar verbied de geboorte krik wel. is dit niet een beetje dubbelzinnig? voortaan koeien verlossen met een heftruck hebben we op schiphol geleerd, raar eigenlijk er zijn niet eens kamer vragen van gekomen.

 • senna001

  gaat mss beter dan met de heftruc. Op schiphol hebben ze bewezen dat dit niet werkt. tip voor wakker dier: je mag wel een heftruc hebben maar...

 • Joris92

  De manier waarop mensen die niets van de sector af weten zich steeds weer willen moeien is er gewoon over. De argumenten waarmee ze voor de dag komen zouden zo van een kleuter kunnen komen. Hoe volwassen mensen zich steeds weer laten leiden door Antropomorfisme, het is gewoon zielig. Het klopt wat gezegd wordt, politici zijn effectief het afval van de maatschappij, enkel op geld en macht belust, maar kennis van zaken is totaal afwezig.

 • polsbroek

  Wakker Dier heeft nieuwe leden nodig zeker de mensen die het zielig vinden dat een muis kreupel loopt trappen er wel in maar die komen je niet helpen in de nacht Wat een dom geneuzel daar in die kamer

 • Case1056

  Moet de geboortehulp bij de mens dat ook verboden worden???
  Wat dacht je van de vacuumpomp of de kiwi geval die ze bij mijn vrouw
  gebruikt hebben??? Die moest ook weer bij elkaar gehecht worden!!!

  En inderdaad op Schiphol is er ook een kalf kapot getrokken met een heftruck, waarom is er toen geen verbod voor heftruck trekken uitgegaan.

  Wanneer houd Wakker Dier op met onzin uit te kramen waar ze geen verstand van hebben.
  Schoenmaker hou je bij je eigen leest zegt het spreekwoord.

 • puinhoop

  Opnieuw bewezen: Hoe meer regels hoe rotter de staat!
  Als Sharon zó reageert op zoiets onnozels, dan hou ik mijn hart vast voor de nieuwe mestwet die op 1 januari (!) in moet gaan. Ze laat alleen de oren hangen naar links en rood! Geeft ze die kneuzen(die vroeger aandacht te kort gekomen zijn) van de diverse actiegroepen, opnieuw een podium! Folkert begon ook ooit met acties, we hebben gezien wat er van kwam.

 • Rikkamperman

  Kracht maal krachtarm is last maal lastarm. Doordat deze niet kwadratisch is zul je heel goed je kracht doseren. Klas 3 lagere landbouwschool. • vandenbrand

  De meeste geboorten van runderen verlopen zonder bijzondere hulp. Een hulpmiddel kan een beter alternatief zijn dan een keizersnede. Veehouders hebben ervaring die vergelijkbaar is met een verloskundige. Zij doen namelijk veel meer bevallingen dan een dierenarts. Dier en mens zijn gebaat bij zo min mogelijk schade. Ook bij menselijke bevallingen kunnen hulpmiddelen worden ingezet, omdat die minder schade veroorzaken dan een keizersnede.

 • durkje52

  Dit kan toch niet waar zijn. De boer mag zijn geboortekrik niet meer gebruiken. Wie heeft hem niet!!
  Werk er alleen mee als ik het niet helemaal vertrouw. Straks gaat wakker dier de de tractor en maaimachine en weet ik al niet verbieden.
  Dit is echt toppunt van onbenulligheid. Dat mensen daar achteraan lopen.
  Nou ik gebruik hem als het moet. Er is al zoveel verboden. Net zoals een verloskundige in het ziekenhuis haar zuignap gebruikt.

 • jaan r

  fijn land daar wat mag nog wel sint en witte piet speele

 • josrodenburg

  wat zijn eigenlijk de argumenten om het te verbieden? heb daar eigenlijk nog niks over gelezen.

 • Mozes

  Het verlosapparaat WORDT niet verboden maar WAS altijd verboden. Wie het standpunt van Dijksma goed leest begrijpt dat zij geen mogelijkheid ziet om dit verbod op staande voet op te heffen maar wel voorbereidingen treft om het op termijn op te heffen.
  In feite heeft ze in de kamer gezegd: 'op dit moment laat ik alles nog bij het oude, maar er komt zo snel mogelijk een aanpassing'.

 • Mozes

  Het irritante aan het tumult over het verlosapparaat is dat iedereen begrijpt dat Wakkerdier dit alleen in de publiciteit heeft gebracht om het imago van de veehouderij te beschadigen en dat sommige kamerleden door hun opstelling daar aan mee doen.

 • @meelmuisje

  Ik heb een boer in ons dorp (in de Eifel) een keer een krik zien gebruiken om een tweeling te 'verlossen' (koe belgisch blauw geïnsemineerd) waar ik helemaal naar van werd. De man irriteerde zich aan mijn reactie en kort daarop stootte hij de krik, als een speer, naar voren met de bedoeling om mij te hard raken. Ik kon nog net opzij springen. Deze 'engstirnige' driftkop zoals hij in de omgeving bekend staat, die van zijn vader boer >moest< worden, heeft nu zijn bedrijf verpacht.

  Stel, Wakker Dier zou, met Jansen Steur als voorbeeld, alle artsen en specialisten op dezelfde manier aanvallen als ze bij de boeren doen, zouden ze dan ook zoveel volgers hebben en aandacht krijgen van de Pers?

 • hollandhoeve

  de veehouder wilt t beste voor zijn dieren.
  de meeste koeien doen t zelf, dat is het mooiste,
  soms moet er geholpen worden, net zoals bij de mens,

  Nu dat loos geschreeuw in den haag in de media.
  wat een onkunde, zuperboer verwoord t
  nog het best!

 • alco1

  @meelmuisje. Ik snap je verhaal niet. Ten eerste heb ik nog nooit een zware verlossing gezien met een tweeling. Wel problemen met dat het door elkaar ligt, maar daar heeft de geboortehulp niets mee te maken.
  Ten tweede ga ik me niet ergeren en bied mijn hulp aan.
  Ten derde wat heeft de vergelijking te maken met de beschrijving van desbetreffende boer
  en ten vierde heb je niet door wat wakker dier eigenlijk is. Een groep die de boer in het diskrediet wil brengen en dat gaat zo gemakkelijk omdat het een beperkte groep is waar weinig mensen de echte kennis over hebben, en doctoren en specialisten zijn er voor iedereen.
  En trouwens kreeg die jansen steur ook wel veel aandacht.

 • Jan van het Zand

  Wat een onbenullen daar in de Tweede Kamer. Als Volkswagen 2, 6 miljoen auto's terugroept vanwege een mankement, dan gaat de Tweede Kamer het gebruik van de Volkswagen op de Nederlandse wegen verbieden totdat ze er in de Tweede Kamer over eens zijn dat de Volkswagen weer veilig gebruikt kan worden?????????????
  Sharon Dijksma moet oprotten als staatssecretaris. Dit is geen beleid, maar wanbeleid.
  Het gebruik van de geboortehulp is al decennia algemeen in de melkveehouderij. Met behulp van geboorteregistratie is het aantal zware geboorten sterk verminderd. Daar kletst Sharon niet over, omdat ze dat niet weet. De geboortehulp is een hulp en geen breekijzer zoals splintergroeperingen beweren of suggereren. Sharon moet eens daadkracht tonen waar de sector wat aan heeft. Ze moet niet meewaaien met elke storm in een borrelglas.
  Nederland is het land der idioten van de democratie. Ver over de top.
  De democratie keert zich in Nederland tegen de burgers die willen werken en belasting betalen. Een GROTE SCHANDE.

 • jhp

  Ruim 40 jaar geleden ben ik met de tang gehaald, maakt mij dat dan een illegaal overlevende?????
  De verloskundige die bij de geboorte van mijn zoontje was had ongeveer 500 verlossingen gedaan, ik dacht poe poe die heeft er verstand van,
  kom ik aan het rekenen had ik er toch wel wat meer gedaan.
  Maar inderdaad zoals hier eerder al is gezegd, Dijksma heeft ons als verloskundigen betitelt en dat valt me nog nix tegen van haar (dat is dan ook meteen het enige).
  Hoe is het in de rest van de EU-landen geregeld met de krik???????

 • kippers34

  het verloskundig apparaat is nit meer weg te denken want je
  kunt de buurman niet meer om hulp vragen dat kon vroeger en
  dan het wel eens mis(dood) met verloskundigapparaat gaat het
  90% beter dus doorgaan dat is voor mens en dier BETER

 • evanderpasch1

  Wat wil wakker dier nu?hoe moet het dan wel, keizersnee mag wel bij de mens maar straks niet meer bij een koe Straks ook geen tang/zuignap of inknippen bij de mens of staat de koe boven de mens

 • Jaap39

  Zeker #vanderpasch, staat de koe boven de mens!! Die koeien hotels in Nederland bieden meer comfort dan welke mensenflat /getto dan ook!! Denk aan waterbedden, borstels, schoon voer op tijd etc etc. Basiszaken die voor een deel van de nederlandse bevolking niet (meer) vanzelfsprekend zijn.....

 • @meelmuisje

  @alko 1 wat ik daarmee bedoel is dat bij elke beroepsgroep wel een paar rotte eieren zitten. Juist deze rotte eieren haalt een aktiegroep als Wakker Dier eruit om als voorbeeld te dienen voor alle Boeren. Jammer dat je er niet bijstond toen ik deze man die de naam 'boer' niet waard is, bezig zag, met nog iemand trouwens. Jij schrijft 'ik ga me niet ergeren en had mijn hulp aangeboden' dat is wel héél makkelijk schrijven als je de persoon niet kent en er zoals ik toevallig langskwam. Hij staat niet voor niets heel slecht bekend, veel leveranciers e.a. wilden helemaal niets meer met deze persoon te maken hebben. Mijn man heeft me toen hij hoorde dat ik daar (voor een vraag) was geweest gezegd 'Doe dat nooit meer ga daar niet meer langs'. Hopelijk zegt dat genoeg. Gelukkig is de man geen boer meer hij heeft zijn bedrijf verpacht.
  Ik had het hier inderdaad niet moeten schrijven gezien jouw reactie alco1, dat ìk Wakker Dier niet begrijp. De beste stuurlui staan altijd aan wal, nietwaar? .

 • txy

  ik wil even op 43 reageren de controleursmogen on aan gekondigd de stal in lopen het is te gek voor woorden maaaar helaas waar zoek het maar naar

 • japke33

  is dit een vervroegde 1 April grap, waar me met ons allen intrappen?
  Wie komt mij 's nachts contoleren als ik de krik eens gebruik? Of moet ik mezelf melden bij de AID, als ik van plan ben om de krik te gebruiken om het leven van een kalf te redden?
  Waanzin toch.
  Als ze dit erdoor krijgen, dan is het einde helemaal zoek. Ik zou zeggen tegen alle boeren: Kom in actie en laat je niet op je kop zitten.

 • Piet, Midden-Europa

  Helaas heb ik gezien en meegemaakt dat onkundig gebruik van de Geboorte-krik voorkomt, vooral bij zenuwachtige veehouders die de krik al gebruiken voordat de koe fatsoenlijk perst en ontsloten is !!!... Onze krik staat bij de Veearts en wordt maximaal 1 keer op 100 geboorte,s gebruikt !!!...

 • minasblunders1

  Piet, dat zijn geen zenuwachtige veehouders, maar ongeduldige. Een koe heeft gewoon tijd nodig, Bij rustige en relaxte boeren zal de krik zelden nodig zijn.

 • alco1

  Dit soort geboortes hebben niets te maken met de verloshulp. Ik kan me nog herinneren dat wij als jonge knapen en knechten bij een geboorte de koe helemaal meetrokken. Dit werd voorkomen door de koe een paardentuig omgekeerd aan te spannen. We zouden wel eens laten zien hoe sterk we waren en vader ons maar tot rust manen. Wat kunnen we ons nu toch gelukkig prijzen om in alle rust en met beleid de verloshulp te gebruiken.

 • Mozes

  Japke33, lees reactie #71

 • farmersauren1985

  iemand het nummer van iemand van de partij voor de dieren of wakker dier, dan kan ik ze bereiken als ik hulp nodig heb om een koe te verlossen bij een geboorte omdat ik de geboorte hulp niet mag gebruiken..

 • koestal

  geef de boeren allemaal een diploma als verloskundige,kunnen we die ook weer bij de certificaten leggen,ze willen toch allemaal papier zien,straks vragen ze die ook al bij KKM controle

Laad alle reacties (86)

Of registreer je om te kunnen reageren.