Rundveehouderij

Nieuws 1080 x bekeken

'DMK wil Pools Mlekoma overnemen'

Warschau - Duitslands grootste zuivelbedrijf DMK wil de Poolse zuivelonderneming Mlekoma overnemen. Dit meldt een Poolse landbouwpersbureau.

DMK en Mlekoma zelf willen niets vertellen. DMK verwijst naar het Bundeskartellamt. Bij dit bureau, de Duitse mededingingsorganisatie, ligt een besluit over de oprichting van een gezamenlijk bedrijf. Wat dit inhoudt, wordt uit de melding bij het Bundeskartellamt echter niet duidelijk.

DMK verwerkt jaarlijks 6,6 miljard kilo melk en heeft een omzet van 4,4 miljard euro (cijfers 2012). De coöperatie beschikt over 28 fabrieken in Duitsland en richt zich de laatste jaren steeds meer op de export buiten Europa. Melkoma heeft twee fabrieken in Polen en is qua omzet het elfde Poolse zuivelbedrijf. In 2012 had het een omzet van 414 miljoen zloty (bijna 100 miljoen euro). Het heeft twee fabrieken in Polen: één in Przasnysz en één in Brzeziny. Bovendien is het aandeelhouder in Uckermärker Milch in Prenzlau. Dat is een voormalige fabriek van FrieslandCampina, die in 2009 is afgestoten. Ter vergelijking: de twee grootste Poolse zuivelbedrijven Mlekpol en Mlekovita GK hadden in 2012 een omzet van omgerekend 708 en 700 miljoen euro.

De reden voor DMK om te investeren in de Poolse zuivel zou zijn dat het een grotere toegang tot de Poolse markt krijgt met de overname van Mlekoma. De stap van DMK zal volgens veel Polen leiden tot een versnelde consolidatie van de zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.