Rundveehouderij

Nieuws 1583 x bekeken

DLV wil nieuwe norm voor belasting stalvloeren

Uden - Stalvloeren zijn onvoldoende berekend op het gewicht van de nieuwe generatie voermengwagens. Dat stelt DLV-projectleider Eric Pijnappels.

Het is volgens hem niet zo dat er sprake is van een acuut probleem, maar veehouders doen er goed aan bij de bouw van nieuwe stallen rekening te houden met een zwaardere belasting van betonnen opstortvloeren dan de nu geldende richtlijn.

De richtlijn voor betonnen opstortvloeren gaat uit van een aslast van 11,5 ton. Nieuwe generatie voermengwagens gaan volgens Pijnappels vaak over deze belasting heen. "Als je een stal bouwt voor de toekomst, moet je dit eigenlijk niet willen", aldus de projectleider. DLV onderzoekt wat de nieuwe norm zou moeten zijn. Gezien de evolutie van de voermengwagens is het niet ondenkbaar dat de nieuwe norm op basis van nieuwe parameters moet worden bepaald.

Het probleem geldt niet alleen voor opstortvloeren. Tegenover Agrabeton geeft Pijnappels aan het probleem ook geldt bij roosters. De aslast van roosters is vaak berekend op 4 ton, maar ook deze belasting kan in de praktijk hoger uitvallen.

Pijnappels wil het probleem niet opblazen, maar op ten duur kan bij een te hoge belasting scheurvorming aan de onderzijde van het beton optreden waardoor gassen in de mest het beton en de wapening kunnen aantasten. Veehouders die een nieuwe stal bouwen doen er daarom goed aan rekening te houden met eventueel zwaardere machines. Bij bestaande stallen moet worden gelet op het gewicht van een nieuw aan te kopen voermengwagen.

Volgens Pijnappels ligt Het initiatief voor een nieuwe norm bij de betonsector.

Of registreer je om te kunnen reageren.