Rundveehouderij

Nieuws 3109 x bekeken 20 reacties

D66 op de bres voor melkkoeien

Den Haag - Het is de hoogste tijd dat er regels komen die het welzijn van miljoenen melkkoeien verbeteren, vindt Gerard Schouw, Tweede Kamerlid voor D66.

Schouw gaat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maandag, wanneer de Kamer spreekt over dierenwelzijn, vragen haast te maken met Europese regels hiervoor.

Het Kamerlid haakt aan bij acties van de World Society for the Protection of Animals (WSPA), World Farming en ijsfabrikant Ben & Jerry's, die eerder de straat op gingen om het welzijn van de melkkoeien te verbeteren. "Dijksma zei eerder dat ze de actie steunde, maar ze heeft sindsdien niets meer gedaan. Nu is het aan de politiek om keuzes te maken'', aldus Schouw. "Het gaat om gezondheid, goede stallen, gezond voedsel en de ruimte voor natuurlijk gedrag van koeien. De staatssecretaris treuzelt, maar D66 wil zo snel mogelijk een plan van aanpak zien. Wie A zegt, moet ook B zeggen.''

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dit kan maar een ding betekenen, de koeien die gehouden worden en niet jaarrond op stal kunnen staan verboden worden, immers in iedere koe staat het grootste deel van zijn leven op stal, als dit niet goed genoeg in orde is kan weidegang als compensatie voor de slechte stal nooit genoeg compensatie betekenen

 • minasblunders1

  Klets niet zo'n onzin, Schoenmakers!

 • Zuperboer

  D66 Moet zich net als de gehele politiek bezig houden met AAA en dan bedoel ik geen fokkerijwaarderingssysteem. Schoppen tegen de veehouderij & landbouw in het algemeen zijn afleidingsmanouvres van de dagelijkse realiteit. Koeien in Nederland hebben een prima bestaan en worden vakkundig gehouden. Zoals Mevrouw Th.... laatst al verzuchtte ga aub geen regels uit andere Europese landen of werelddelen hanteren want dat is een verslechtering voor de nederlandse situatie.

 • jan1966

  D66 ging fijn om met koeien in de MKZ tijd, wat een barbaren

 • schoenmakers1

  Hoezo onzin minasblunders1, ik ken zat voorbeelden van boeren die de koeien niet jaarrond op stal houden omdat het beenwerk het niet volhoud

 • flyinghollander

  Schoenmaker hou toch op, geloof niet alles joh.

 • schoenmakers1

  flyinghollander, geef jij dan antwoord op mijn stelling, alleen maar een beetje in de lucht roepen komen we niet verder mee, ik ben er volledig van overtuigd dat de koeien het beter op stal hebben als in de wei, dus minasblunders1 en flyinghollander hou toch op met de onzin die jullie uitkramen

 • alco1

  We hebben het al zo vaak gezegd. Boeren mogen er niet over beslissen of iemand geopereerd moet worden, daar gaan doctoren over. Zo ook moet er niets aangetrokken worden van mensen zonder verstand van zaken over de landbouw.
  Ook moet het eens afgelopen zijn met de tweestrijd tussen weidegang of niet. Het is een feit dat het beeld van weidende koeien scoort, maar ook dat het welzijn echt niet gebaat is bij weidegang, misschien is weidegang nog wel meer fout gevoelig, dus is scoren van welzijnspunten met weidegang een miskleun van de eerste orde.
  Echter als premie het behoudt van weidegang in stand houdt voor het imago, kan daar niemand op tegen zijn.

 • info48

  Redactie,de kop van het art. zal wel cynisch bedoeld zijn toch???............of?

 • Mozes

  Aandacht voor dierwelzijn vind ik prima. Goede verdoving bij onthoornen en stimuleren van weidegang steun ik volledig.
  Maar.......er is geen partij die bij mij meer irritatie oproept dan D66. Ik heb nog liever met GroenLinks te maken dan met D66. GroenLinks is idealistisch, naïef en soms ook wereldvreemd. D66 daarentegen is gewoon achterbaks. Hun standpunten worden bepaald door de mogelijkheid populariteit te winnen bij de massa waarbij ze zich aan een minderheid niets gelegen laten liggen. Als ze populariteit kunnen winnen door een minderheid in de grond te trappen doen ze dat. Het is een partij zonder normen en waarden met alleen opportunisme. Ik walg van deze partij.

 • jordi 1455

  @Mozes dat D66 achterbaks is, is wel te merken aan hun leider.

 • trekker123

  Ben wel benieuwd wat die meneer Schouw wil verbeteren aan het welzijn van de koeien. Alles kan altijd beter maar hoever wil je gaan? Het gaat onder andere om gezond voedsel. Laat me niet lachen. En natuurlijk moet er een plan van aanpak komen. Hebben de ambtenaren op het ministerie mooi weer wat te doen. D66 weet de werkgelegenheid wel in stand te houden! Gezellige mensen om een biertje mee te drinken en ze kunnen leuk hardop dromen van hun idealen maar laat ze zich aub niet teveel met de regering van het land bemoeien.

 • flyinghollander

  Schoenmakers denk dat ik toch wel weet waar ik over praat vermoed dat wij ongeveer 100 keer meer koeien hebben als jou en die staan allemaal jaarrond binnen zonder grote problemen aan de klauwen, dus welk luchtfiestpraat bedoel je? je eigen?

 • wmeulemanjr1

  Ik denk niet dat er veel boeren zijn die D66 stemmen, zowel reageer!!!

 • schoenmakers1

  flyinghollander, als jij werkelijk uit sector komt zul je als je ooit rondkijkt het feit niet kunnen ontkennen dat er op sommige plaatsen wel dit probleem speelt.
  Over het feit dat je aangeeft dat je 100 keer meer koeien hebt als ik, ja daar kan niemand als ik iets mee hoeveel je er hebt als ik, maar hieruit blijkt alweer dat je zomaar iets roept, je weet immers niet hoeveel ik er heb, 630????????

 • alco1

  Zo grote boeren dus. Maar zien jullie ook niet graag grazende koeien. Niet dus om het welzijn, maar om het mooie plaatje en vinden jullie ook niet dat dat plaatje voor de acceptatie bij de burger niet verkeerd is?
  Het gaat niet om grote hordes, dat werkt misschien nog wel eerder negatief, maar enkele droge koeien moet toch kunnen.

 • schoenmakers1

  ik heb bij de 630 wel vraagtekens staan, maar het gaat mij er alleen om dat niet klakkeloos aangenomen moet worden dat koeien in de wei alleen maar geweldig is

 • schoenmakers1

  rapport van de gezondheidsdieren voor dieren, 10 x meer besmetting bij weidegang met smallerbergvirus

 • alco1

  @schoenmakers. Dat laatste wat je zegt hamer ik ook steeds op.
  Ook in de vergaderingen van ons FC. De meeste leden zijn niet tegen weidegangpremie als daarmee het beeld bij de burger goed overkomt. Maar al het andere is overbodig. Ook is cijfermatig weidegang slecht voor de mestwet. In vergaderingen wordt hier volle begrip over gegeven, Maar het is allemaal zóóó log, dat een kleine verandering door zoveel molentjes moet.

 • koestal

  ook leverbot bij weidegang ,is niet mogelijk te bestrijden bij melkvee vanwege de residuen in de melk

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.