Rundveehouderij

Nieuws 7741 x bekeken 6 reacties

Voercentrum BV failliet

Leeuwarden – Voercentrum BV is woensdag 27 november failliet verklaard. Dat bevestigt een medewerker van rechtbank Noord-Nederland.

Aangesloten veehouders krijgen nog  wel hun voer geleverd. Mede-aandeelhouder Camiel Hoogland neemt voorlopig met zijn handelsonderneming Hoogland BV het transport voor zijn rekening. "We hebben een zorgplicht naar de aangesloten veehouders toe", aldus een geëmotioneerde Hoogland.

Hoogland startte drie jaar geleden samen met Klaas Struiksma en Sijbren Mulder met dit voor Nederland nieuwe voerconcept. Het ruwvoer van aangesloten veehouders werd centraal opgeslagen in Leeuwarden en door toevoeging van diverse grondstoffen en krachtvoervervanger opgewaardeerd tot een compleet voermengsel. Het ruwvoer is ondergebracht in een aparte stichting waarvan de aangesloten veehouders eigenaar zijn. Hierdoor zou het ruwvoer buiten het faillissement moeten blijven. Het is nog de vraag of de curator hiermee akkoord gaat.

Volgens Hoogland is het voercentrum ten onder  gegaan aan haar eigen succes. Het aantal deelnemers groeide gedurende de eerste twee jaar van 6 naar 28 bedrijven,  of van 500 naar 3.000 koeien. Het lukte de initiatiefnemers ondanks deze groei niet om het concept uit te rollen naar andere, definitieve locaties. Nieuwe locaties waren noodzakelijk om transportafstanden te beperken. Het dichtstbijzijnde melkveebedrijf bevond zich op zo'n 12 kilometer, het verste bedrijf  op 30 kilometer afstand van de 'testlocatie' in Leeuwarden. Het uitblijven van nieuwe locatie was één van de redenen voor deelnemers om af te haken. Bij het aanvragen van het faillissement telde het voercentrum nog 14 deelnemers.

Laatste reacties

 • josrodenburg

  tot zover hoofdstuk voercentrum.

 • Frank Spiekker

  Net acconavm. Snel groeien niet denken aan de continuiteit en daarna snel bergafwaarts

 • ...............

  ...en wie is weer de dupe. Je voer zal er maar in de silo zitten, dan ben je elke dag weer blij als er gevoerd is, de volgende dag is het maar weer afwachten.

 • Broer

  Het idee om het gewonnen ruwvoer centraal op te slaan en later weer, als compleet rantsoen gemengd met diverse andere (aan te kopen ) produkten uit te venten is gedurfd maar bood zeker voordelen. Zo kan er op de bedrijven bespaard worden op opslagsilo's, mechanisatie en arbeid.
  Ook kan het grootschalig verwerken en opslag goed zijn voor de conservering en kwaliteit. Zo ook de voorwaarden die gesteld worden aan de te leveren graskwaliteit. Boeren met een lage veebezetting zouden zo hun gras toch goed kunnen verwaarden.
  Maar zodra de afstand van het land tot de kuilhoop meer bedraagt dan enige kilometers wordt het duur rijden met veel vocht.
  Dit gevoegd bij de toch tegenvallende resultaten of andere ervaringen kan wel eens een belangrijkere oorzaak zijn van het mislukken van dit project.
  Als het voer nu uit Leeuwarden of Dokkum komt, als prijs en kwaliteit goed zijn maakt dat niet uit.
  Het consept lijkt gekopieerd uit Israel waar het gewoon is alle voer aan te kopen. Centrale opslag en verwerking ligt dan ook voor de hand. Net zoals hier mengvoerfabrieken zijn.

 • koestal

  en de winter moet nog beginnen,ze kunnen nog niet in de wei !

 • johndeere6910forever

  Dat is jammer dat het niet helemaal loopt zoals ze gehoopt hadden vondt het wel mooi om te zien hier in de regio willen,ze mischien ook zo iets gaan bouwen maar hier zijn de bedrijven veel kleiner is het hier dan wel rendabel genoeg

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.