Rundveehouderij

Nieuws 2635 x bekeken

Top wil rauwe melk in supermarkt

Wageningen – Het Wageningse innovatiebedrijf Top wil op een veilige manier rauwe melk in de winkelschappen krijgen. Met koude pasteurisatiemethoden is dit volgens het bedrijf mogelijk. De onderneming is op zoek naar partners zoals melkveehouders, technologieleveranciers, marketeers en retailers om rauwe melk in de supermarkten te krijgen.

Op dit moment mag rauwe melk nog niet verkocht worden via reguliere kanalen, omdat de risico's voor de volksgezondheid volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te hoog zijn. Volgens Top is milde conservering de manier om rauwe melk veilig te maken zonder verlies van voedingsstoffen en afbreuk aan smaak. Top ontwikkelde zelf het zogenoemde PurePulse-concept, waarin gebruik wordt gemaakt van een conserveringstechniek die al wordt toegepast op vruchtensappen en smoothies, en wil hier nu mee de zuivelmarkt op. De onderneming geeft aan dat de interesse voor rauwe melk toeneemt vanwege gezondheidseffecten en lekkere smaak. Melkveehouders mogen rauwe melk alleen van het erf verkopen, waardoor het moeilijker toegankelijk is voor de gemiddelde consument. Top werkt aan een ontheffingsdossier om rauwe melk alsnog te mogen verkopen via supermarkten. Het initiatief wordt mede gesteund door het NieuwVers project, waar onder andere LTO Noord, de LLTB, Urgenda en Foodlog bij betrokken zijn. Dit project is in het leven geroepen om innovatieve en intrinsiek duurzame producten in de schappen te krijgen.

Voedings- en marketingbureau The Food Agency voert een onderzoek uit naar de consumentenacceptatie van rauwe melk en de daarachter liggende technologieën.

Of registreer je om te kunnen reageren.