Rundveehouderij

Nieuws 4437 x bekeken 7 reactieslaatste update:8 nov 2013

'Staar je niet blind op melkprijs van nu'

Deurne - Melkveehouders moeten zich niet blindstaren op de huidige, zeer hoge melkprijzen en daar hun bedrijfsvoering sterk op inrichten. Het uitbetaalniveau van nu kan niet worden gehandhaafd.

 

Reden is dat de tekorten van vorig jaar snel worden aangevuld en de productie in tekortgebieden van vorig jaar (zoals Nieuw-Zeeland en Australië)  nu weer flink hoger ligt.

Deze waarschuwing uitte Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank Nederland, op het Melkvee 100+ Congres van Boerderij. Hij vertelde ook dat de Rabobank melkveebedrijven gaat financieren op basis van de grondprijs. Dat zou de financieringsruimte kunnen drukken. Ook bond hij de veehouders op het hart om snel te werken aan mestverwerking.

Ondanks de waarschuwing over de melkprijs is de Rabo-directeur niet somber over de melkprijzen. Deze zullen volgens hem niet in elkaar klappen, maar zullen ook na een daling nog steeds op een 'redelijk niveau' blijven. De Europese en met name Nederlandse zuivel zal bovendien relatief goed in de markt blijven liggen, met name vanwege de goede kwaliteit en de hoge overige eisen aan het product.

Hij adviseert melkveebedrijven om hun bedrijf goed in te richten, zodat ze de kosten beperkt houden en ondertussen ook een stukje bij te dragen aan de verduurzaming. Bedrijven doen er volgens hem goed aan om te kiezen voor een stabiele, doordachte bedrijfsontwikkeling, een ontwikkeling die goed is te overzien.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Ik geloof ook niet dat er maar 1 veehouder is die z'n bedrijf inricht op een structureel hogere melkprijs dan €0,40/kgmelk.Is nu mooi meegenomen, maar we beseffen allemaal dat dit niet houdbaar is, hoe graag we het ook zouden willen.

 • gjh

  dit wisten we toch al !!!

 • Zuperboer

  Het aandeel van onze melkproduktie blijft ook na 2015 gelijk aan de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat. Groei melkplas
  Europa na 2015: maximaal 3% t.o.v. de huidige situatie. Melkprijs zal sterker schommelen rond een hoger langjarig gemiddelde. Ook de voerprijzen zullen dergelijke schommelingen gaan vertonen, maar ook deze hebben een opgaande trend te pakken. Zowel de melk- alsook de voerprijs hebben indirekt dezelfde trends soms met enig vertraging, het blijft vissen in dezelfde vijver. Keus zal soms zijn om meer plantaardig rechtstreeks te consumeren en soms om te zetten in zuivel. Welvaart bepaalt alles.

 • Wink

  We mogen ook nooit eens blij zijn. Ik geef geen cent voor die profetieën. Rabo heeft genoeg aan zijn eigen sores lijkt me.

 • koestal

  Mooi duurt nooit erg lang ,maar deze melkprijs is maar mooi meegenomen !

 • wmeulemanjr1

  Er word steeds opnieuw in de 'glazen bol' gekeken, en steeds weer volgt een voorspelling, net als weerprofeten!

 • loef

  Maar diep zaken van de melkprijs zal niet gebeuren, simpel vraag blijft. Nieuw-Zeeland kamt met water te kort Australië ook.
  En als de containers van China blijven komen moeten ze ook weer terug, vullen we ze mooi met melkpoeder..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.