Rundveehouderij

Nieuws 2400 x bekeken 16 reacties

SP vreest 'pluimveedrama' voor melkveehouderij

Den Haag – De SP vreest dat de melkveehouderij bij de afschaffing van het melkquotum dezelfde richting op gaat als de pluimveehouderij. Henk van Gerven (SP) noemt de manier waarop in Nederland pluimvee wordt gehouden dramatisch.

"Die is volstrekt ontspoord. Vijftig, zestig jaar geleden liepen kippen nog gewoon rond, maar wij zijn ze met duizenden tegelijk in een stal gaan houden met licht erop en met nauwelijks bewegingsvrijheid", betoogt Van Gerven.

"Bij de melkveehouderij is dat nog niet het geval, maar daar dreigt wel een schaalvergroting. Er dreigen bedrijven te ontstaan met duizenden stuks melkvee dat niet meer buitenkomt. Dat moeten we zien te keren, opdat in de melksector niet ook een 'pluimveehouderijdrama' ontstaat", aldus Van Gerven tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. Hij wijst erop dat de melkveehouderij nu nog een sympathieke sector is die ook geliefd is onder de bevolking. Hij vraagt de staatssecretaris om te voorkomen dat alle koeien uit de wei verdwijnen. De SP denkt daarbij aan verplichte weidegang, of in ieder geval dat het uitgangspunt is dat de koe in de wei wordt gehouden en dat het gedrag en het welzijn van de koe wordt gerespecteerd.
PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers vindt weidegang ook belangrijk, maar ze wil het niet verplichten. "Het dient dus geen wet van Meden en Perzen te zijn, maar dieren moeten wel de ruimte hebben om buiten te lopen." PVV-Kamerlid Dion Graus vindt dat Nederlandse boeren zoveel koeien mogen houden als ze willen, zolang die koeien maar in de wei staan.

Staatssecretaris  Sharon Dijksma (landbouw) reageert donderdagavond op de vragen van Van Gerven.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ik vrees dat de politiek zich teveel met de bedrijfsvoering gaat bemoeien, gaat altijd verkeerd

 • Zuperboer

  Als we kunnen voetballen in stadions met 100 000 toeschouwers in Quatar in de zomer dan kunnen we ook kippen houden in grote aantallen in Nederland. Je zou (met het oog op alle techniek die daarvoor nodig is) haast zeggen wat was er eerder de kip of het ei?

 • John Claessens

  we leven in deze tijd en voor morgen . De Ot en Sien zijn allang verleden tijd. Voedselexporteur no.1 van de wereld . Trotse boeren met ambitie .Wanneer gaan bij de politiek de ogen eens open .

 • KTW

  nederland heeft de mond vol van gezonde concurentie moge wij alsublieft onze best doen om zelfstandig te overleven

 • agratax2

  Zuperboer. Je vergelijking gaat duidelijk mank. Voetbal publiek kiest zelf voor ziten in een bom vol stadion. onze landbouwhuisdieren hebben geen keus, die keus maken wij, mensen voor hen. Als je nu had gezegd miljoenen mensen in een over volle stad toren hoog gestapeld, had ik met je mee kunnen gaan. Mensen in de stad hebben voor het grootste deel geen keus, zij moeten wonen waar de plannologen / politiek de huizen bouwt uit economisch perspectief.

 • alco1

  We vergeten één beginsel. Als dieren het niet goed hebben, groeien ze en produceren ze ook niet, wat dus de ondergang van de boer betekend.
  Natuurlijk moeten we weidegang voor het imago promoten, desnoods met nog meer weidegangtoeslag.
  Echter is het een grote miskleun om te stellen dat weidegang beter is voor de koeien.

 • Edje2

  Hopelijk komen er dierrechten zo snel mogelijk en van referentiejaar 2012.
  Dan kunnen alle boeren een goede boterham verdienen, ook met 50 koeien,en blijft het nog mooi in nederland, Want als je veel koeien wilt melken ga dan naar het buitenland. Daar is de ruimte , hier niet.

 • Edje2

  En weidegang is altijd beter voor koe ,maar sommige eigenwijze boeren die de koeien op stal houden zijn daar blind voor!!!!!!!!!!!!!!!!

 • jordi 1455

  @Edje2, wat lul je van onzin, koeien zijn net zo gelukkig in de stal als buiten, want die zijn niet zo veel eisend als mensen.

 • Hugobens

  Geachte heer van Gerven, graag nodig ik u uit om ons pluimveebedrijf te bezoeken. U kunt vast een digitaal voorproefje nemen door te kijken op onze site: www.hetscharrelei.nl
  Ik hoop u binnenkort op ons bedrijf te mogen ontvangen.

 • koestal

  van Gerven spreekt zonder kennis en ervaring,slag in de lucht

 • landboer

  Edje, boeren die de koeien op stal houden zijn voor meer dingen blind!

 • trekker123

  Ik vind het zo mooi als de boeren s'morgens vroeg met de vrouw met hoofddoek op het spatbord van de trekker'naar de wei rijden om samen koetjes te melken. Dat zou gewoon verplicht moeten worden. En dan zo'n rijtje melkemmers bij de rietgedekte boerderij waar je zonder trap zo in de dakgoot kunt kijken. in de zomer lekker graan binderen en met de stationaire dorsmachine dorsen, dat is toch ook veel mooier dan het er in een paar dagen af rijden met zo'n grote machine waar je nog hooguit via de mobiele telefoon contact met elkaar hebt. Bovendien is zo'n cabine met airco helemaal niet zo gezond. Wat mij betreft mag de wereld zich best verder ontwikkelen en allicht moet onze economie groeien en de welvaart toenemen, maar die Anton Pieck boerderijtjes moeten wel blijven bestaan! Staat zo leuk in het Hollandse landschap. Zeg nee en stem SP!

 • minasblunders1

  Trekker123, overdrijf niet zo. Het is niet óf Anton Pieck óf 500 koeien intensief houden. Daar tussen in zit nog een wereld aan mogelijkheden.

 • trekker123

  Het probleem lost zich vanzelf op, daar hoeft de politiek zich niet mee te bemoeien. Als consumenten meer willen betalen voor produkten van koeien die in de zomer in de wei lopen dan zijn er vast wel boeren die zo'n niche markt willen bedienen. Het gros van de consumenten zal het worst zijn. In een moderne stal hebben de koeien het prima naar de zin en overkomt ze niks. Laat boeren het gewoon lekker zelf uitzoeken voor welke markt ze willen produceren. You get what you pay and vote with your dollar!

 • steenbok1

  SP en landbouw?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.