Rundveehouderij

Nieuws 1824 x bekeken 15 reacties

SGP bezorgd om mineralengehalte ruwvoer

Den Haag – De SGP maakt zich zorgen over de afname van het mineralengehalte in gras en ruwvoer. Uit BLGG-onderzoek blijkt dat het mineralengehalte in graskuilen daalt.

"Deze signalen mogen we niet negeren. Het mestbeleid moet ruimte bieden om bodem en koeien gezond te houden", aldus Elbert Dijkgraaf. "Wat ons betreft gaat staatssecretaris Dijksma (landbouw) de genoemde informatie benutten om Brussel te overtuigen dat Nederlandse boeren meer ruimte nodig hebben om de gezondheid van bodem en vee op peil te houden."

Dijkgraaf heeft Kamervragen gesteld, waarin hij vraagt wat Dijksma ervan vindt dat de gehaltes ruw eiwit, mineralen en sporenelementen in graskuilen zijn afgenomen en dat dit volgens BLGG komt door de aanscherping van bemestingsnormen.

De VVD bracht dit eerder ook onder de aandacht.

Laatste reacties

 • agratax2

  Via de mestwet dit mineralen probleem oplossen? Mest zonder mineralen levert geen verbetering aan de mineralen balans in de bodem. Ik heb mijn bedenkingen. Strooi eenvoudig mineralen zoals de zandboeren vroeger ook deden. Een gebalanseerd bemesting geeft een gebalanceerd eind product. Als deze giften niet helpen is er iets aan de orde waar zelfs de SGP niet van op de hoogte is.

 • ynzeoenema

  Hoe meer mest hoe meer mineralen, of wil jij anders beweren agratax1..

 • jordi 1455

  De mestwetgeving heeft er wel gezorgd dat de bodem schaarser word, het afschaffen van die mestwetgeving is beter. Overigens is het beter dat het verplicht inzaaien van groenbemester wordt afgeschaft, zodat de bodem kan rusten,

 • schoenmakers1

  het begin hier steeds meer op communisme te lijken, de politiek beslist wel wat de boer wel en niet mag, hij mag alleen het risico lopen dat het verkeerd gaat, en als alles goed gaat is het nog minimaal wat er over blijft, het begin steeds meer op een moderne slavernij te lijken

 • jordi 1455

  @schoenmakers1 wen moeten net als de Bretonnen de straat op gaan, maar hoe verenigen we de boeren?

 • Zuperboer

  Dijkgraaf for president!

 • minasblunders1

  Niks Dijkgraaf for president. Dijkgraaf is een grote schijnheil. Jaren geleden is hem al eens uitgelegd wat de fout in de mestwet is en wat de gevolgen zijn. Natuurlijk, zoals gewoonlijk genegeerd (die lui zitten in een ivoren toren) en dan nu 'bezorgd' zijn? Puur en alleen voor de stemmetjes. Maar iets concreets doen? Ho maar! Kotsmisselijk word je ervan.

 • wmeulemanjr1

  Je kan natuurlijk ook kas-seleen strooien.

 • rpbos1

  @minasblunders1 Ik ben het niet met je eens, Dijkgraaf is een integere man en ik ben blij dat hij dit belangrijke punt aan de orde stelt. Het is toch van de gekke dat er zo weinig mest op het land mag, dat de bodem verschraald en de dieren gebrek-verschijnselen vertonen. Dat is toch niet duurzaam!!

 • probe14

  Rpbos het is maar net wie je geloven wilt. Jesse Klaver beweert dat er in brabant alles vergalt is door de varkenshouderij. Wat een onzin maar dit soort geluiden bepalen wel de publieke opinie.

 • puinhoop

  Minasblunders1: Is er eens iemand uit de politiek die een probleem uit de praktijk serieus aankaart, is het weer niet goed!!!!!!! Als BLGG dit constateert is er toch wel degelijk wat aan de hand!!! De overheid is gewoon aan het doorslaan! En dit vraagt om actie!!!!!

 • Mozes

  Tot de jaren zestig kwam er helemaal geen drijfmest op het land. Men kende alleen stalmest en gier. De stalmest werd zowel op het grasland als het bouwland gestrooid, de gier werd alleen op het grasland uitgereden. De stalmest had een vele malen hogere C/N coëfficiënt dan de drijfmest en voedde daarmee het bodemleven. Daar komt nog bij dat de C/N coëfficiënt van drijfmest die al veel lager was in de loop van de jaren nog lager is geworden. De productie van het melkvee steeg waardoor ook het voer aangepast werd. Er werd steeds 'sneller' voer gegeven met minder structuur waardoor de C/N coëfficiënt in de mest nog verder omlaag ging. Ik kan mij nog herrinneren dat oude boeren in de jaren zestig bedenkingen hadden bij het gebruik van drijfmest omdat de grond er 'harder' van werd.
  Door de veel te lage C/N coëfficiënt wordt het bodemleven niet meer gevoed en wordt schade toegebracht aan de mineralenaccumulatie van de grond.

 • minasblunders1

  RPBos, natuurlijk is het van de gekke dat extensieve bedrijven en akkerbouwers verplicht worden om hun bodem uit te mergelen en hun vee en gewassen ziek te maken. Dat is nu precies waar ik al 16 jaar voor gewaarschuwd heb. Ook Dijkgraaf is op de hoogte gesteld van de gevolgen van de rekenfout in de mestwet, maar ook hij deed niets!

  Puinhoop, natuurlijk is er wel degelijk iets aan de hand. Al jarenlang, en niet alleen de verschraling. Maar serieus aankaarten? Het gaat weer als volgt: EL&I kan er niets aan doen, moet van Brussel. Brussel zegt: Lidstaten hebben een eigen verantwoordelijkheid en eigen wetenschap, kunnen dus ook nergens wat aan doen. Kortom: zij hieven het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

 • alco1

  Zullen we Dijkgraaf maar beschouwen als minst slechtste.

 • minasblunders1

  Alco, laten we dat maar doen. De rest is nog beroerder.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.