Rundveehouderij

Nieuws 3880 x bekeken 35 reacties

PvdA bezorgd over uitbreiding Drents bedrijf

Den Haag - De PvdA maakt zich zorgen over de schaalvergroting in de melkveehouderij. Kamerleden Sjoera Dikkers, Agnes Wolbert en Tjeerd van Dekken hebben schriftelijke Kamervragen gesteld over de uitbreidingsplannen van maatschap Vroege in het Drentse Dalen.

De gemeenteraad van Coevorden heeft recent ingestemd met de omgevingsvergunning voor een nieuwe stal. Hierdoor kan de maatschap het huidige melkveebedrijf uitbreiden tot zo'n 1.900 dieren. Het gaat om 1.300 melkkoeien en 600 stuks jongvee. Niet alle raadsleden stemden voor. Ook PvdA-raadslid Joop Slomp stemde tegen.

De PvdA wil onder meer van staatssecretaris Dijksma weten of zij, of de provincie Drenthe, over de mogelijkheid beschikt om de uitbreiding tegen te houden. Verder is er de vraag wat de implicaties van de uitbreiding zijn op de volksgezondheid en het milieu.

In bredere zin wil de fractie weten of het verdwijnen van het melkquotum tot gevolg heeft dat er meer uitbreidingen van melkveehouderijen zullen plaatsvinden op deze schaal? De PvdA zou graag een overzicht zien van het aantal melkveebedrijven dat concrete plannen heeft om meer dan 300 koeien te gaan houden.

De vragen over de uitbreidingsplannen in Dalen moeten binnen een termijn van drie weken worden beantwoord. Aart Vroege heeft tegenover RTV Drenthe laten weten de onrust over de plannen onnodig te vinden, maar met plezier antwoord te willen geven op vragen die er zijn. In 2007 bouwde maatschap Vroege nog een ligboxenstal met 505 plaatsen en 50-stands-buitenmelker. Ook werd er fors geïnvesteerd in uitbreiding van het melkquotum.

Laatste reacties

 • alco1

  Kamerleden die ook een keer wat willen zeggen.

 • trekker123

  Als de PvdA gaat opkomen voor het belang van boeren wordt het tijd om op te gaan passen. Ik neem aan dat wel graag goedkoop willen blijven eten?

 • info36

  Ze hebben in dit geval wel gelijk.

 • simpel boerke

  Als je zo groot wilt worden, ga het dan in het buitenland zoeken zou ik zeggen. Met dit soort bedrijven is niemand gediend en de maatschappij gruwt ervan. Uiteindelijk is de gewone melkveehouder de dupe door allerlei regelgeving die erop volgt. Kijk naar de varkenshouderij hoe die in de maatschappij gewaardeerd wordt. Zover willen we het als melkveehouderij toch niet laten komen.

 • landboer

  Gewoon weidegang verplichten dan gebeurt zoiets niet...

 • schoenmakers1

  zeer mooi plan, zou meer moeten gebeuren, succes maatschap vroege

 • koestal

  De natuurorganisaties in Drenthe hebben ook al bezwaar aangetekend tegen de net verleende NB vergunningen ,bovendien zitten de nu nog aangevraagde vergunningen tot maart op slot, hoe kun je nu in deze economisch moeilijke tijd ook nog de economie proberen af te remmen ?

 • koestal

  In Groningen komt ook nog zo,n ,,groot'' bedrijf

 • j.verstraten1

  rationeel gezien is er niks mis met het opzetten van een dergelijk bedrijf. Echter de emotie /perceptie is anders. Dat vind dan vervolgens weer zijn weerslag in regels. En helaas moet ik toon23 dan gelijk geven.

 • Zuperboer

  PvdA staat toch voor: Partij van/voor de Arbeid. Vandaag Persbericht te verwachten waarin het volgende staat: PVDA hoofdbestuur distantieert zich van tegenstemmers in Drenthe. Wij als Arbeiderspartij zijn zeer, maar dan ook zeer verheugd over de nieuw gecreeerde arbeidsplaatsen in Drenthe. Aangezien deze provincie danig in het slop zit en zelfs geen huisartsen meer kan krijgen vinden wij het Super dat ondernemers nog brood zien in het oppimpen van deze uithoeken. - einde Persbericht.

 • agratax2

  toon23. Deze maatschap is al bijna zo groot. Ze hebben alleen nu ieder een eigen lokatie en hebben een gemengd bedrijf. Na 100 % voeging heb ik begrepen willen ze over op hoofdzakelijk melkvee en graag op 1 lokatie vanwege efficientie. Hier kan volgens mij niets op tegen zijn of 6 stalen op de rij aan een straat of deze stallen op hetzelfde bouwblok. Vertel me eens wat het veschil is.

 • info58

  @agratax1

  je bedoeld zeker v(r)oeging

  morgen open dag Stegehuis

 • agratax2

  info58 inderdaad zonder R. dank je voor de correctie

 • simpel boerke

  Agratax. Vanuit onze perceptie kopt je verhaal. Maar de maatschappij kijkt er toch anders tegenaan. Het feit alleen al dat er in de kamer vragen over gesteld worden. Er is binnen Nederland gewoon te weinig draagvlak voor dit soort bedrijven en dat is de realiteit waar wij als veehouders mee te maken hebben.

 • alco1

  Toon. De maatschappij kijkt er anders tegenaan, omdat de buitenstaander altijd een spiegel voor gehouden krijgt al zijnde het permanent binnen houden, niet goed is voor het welzijn van de dieren. Deskundigen als veeartsen zullen dit echter niet onderschrijven.
  Voor het imago, al is het maar voor het mooie plaatje is weidegang wel van groot belang. Laat zulke bedrijven dan maar mooi meebetalen aan de weidegangpremie, want daar zijn zij ook mee gebaat en voor het plaatje willen zij misschien ook nog wel pinken of droge koeien weiden.
  Dit is altijd beter dan dat er weer veel kapitaal naar het buitenland stroomt.

 • lepercheron 46

  Agratax 1, het verschil is dat de kans op een ziekte uitbraak bij èèn grote stal veel groter is dan bij 6 kleine. De besmettingsgraad ligt vele malen hoger.

 • schoenmakers1

  zullen we dan ook maar de buitenlandse vakanties verboden maken, hiermee worden ook vele ziektes verspreid leperchon 46

 • schoenmakers1

  dus niet meten met 2 maten als je het goed uitkomt

 • alco1

  lepercheron. Nu zeg je het ook nog verkeert.
  Als je toch wat zeggen wilt moet je niet zeggen dat de kans zes maal groter is, maar dat bij besmetting 6 x zoveel koeien prooi kunnen worden.
  Echter zorgt een concentratie ook voor een vrije ziektevrije bufferzone eromheen. Zie het als een dicht bos afgewisseld met open ruimtes waar een brand stopt. Bij een dun bos kan brand doorwoekeren.
  Ook is de besmettingskans minder groot vanwege minder gesleep van bedrijf naar bedrijf om b.v een vrachtwagen vol of leeg te krijgen.

 • lepercheron 46

  Schoenmakers1, buitenlandse vakantie heeft niets met dierziekte te maken, en alco 1 de auto`s moeten toch gereinigd worden als ze leeg zijn en wat concentratie betreft is de kans gewoon groter bij een grote
  hoeveelheid als bij een kleinere. Ik ben het wel met je eens dat dat gesleep van stal naar stal ook niets is.

 • alco1

  Ik had er nog wel een voorbeeld bij gedaan! puff.

 • Jaap39

  Eigenlijk bijzonder dat topondernemers die in dit soort enorme ondernemingen willen investeren dit alsnog in Nederland willen doen. Met zoveel geld nam ik de benen over de gruppe.

 • Jaap39

  Schandelijk om dit soort ondernemers die voor eigen risico voor veel werk gaan zorgen op deze manier voor de voeten te lopen.

 • koestal

  Mansholt pleitte vroeger ook al voor grote bedrijven !

 • koestal

  PS. Mansholt was ook van de PvdA

 • alco1

  koestal. Er zijn politieke partijen die stemmers naar de mond praten.

 • Mfb

  Ik vind reactie 5 nog de leukste.
  Wanneer iemand zoveel wil investeren in een melkveebedrijf kan hij/zij volgens mij beter naar het buitenland gaan. Het rendement ligt daar vele malen hoger en de manier van boeren bij zo'n groot bedrijf past daar ook beter. Feeling met de maatschappij heb je sowieso al niet als je hier zoveel koeien wilt melken dus die belemmering om weg te gaan is er ook al niet meer.

 • alco1

  Ik vind reactie 5 de allerdomste.
  Maar dat komt misschien doordat ik ontzettend betrokken ben bij de sociale minima. Zij zullen als eerste de dupe worden van a- economisch beleid.

 • minasblunders1

  Bedoelen jullie niet #4?

 • gjh

  mfd wat een kinderachtige reactie van je iedereen moet zelf weten hoeveel koeien hij wil melken en in welk land daar is iedereen vrij in als die zijn verantwoordelijkheid maar toont dus je moet een plank voor je kop hebben om zo te reageren!!!

 • schoenmakers1

  heel goede reactie gjh.
  lepercheron#20, ik had het niet specifiek over dierziekte maar ziekte in zijn algemeen, jij eigenlijk ook als ik terugkijk, dus je bent het dus volledig met me eens, vakanties afschaffen, veel te riskant, of haal je alleen maar aan wat je eigen goed uitkomt

 • agratax2


  lepercheron 46,14 nov Heb je bewijzen die je bewering m.b.t. groter risico van ziekte uitbraken bij grotere stallen staven? Of is je uitspraak een -aanname-? Dan zou ik je willen wijzen op het gezegde -aannames zijn valkuilen-.
  Mag ik je ook nog wijzen op het feit dat 60 jaar geleden er bijna geen kleine stal was zonder koeien met TB of Abortus Bang. en andere enge ziektes. Deze kwalen komen nu in de grote stallen niet meer voor. Latenwe ens stoppen met voor dierhouderij andee maatstaven aan te leggen dan voor menselijke huisvesting. Over volle steden worden nooit aangemerkt als gevaar voor de lichamelijke en geestelijke volksgezondheid, betreft het dieren dan is -leiden in Last-.

 • gerardus1

  Ik heb heel veel ervaring met zeer grote bedrijven en ik zie veel ellende met al die grote bedrijven en waarom zo groot .
  Het is alleen hoe ver kan ik het aan en ik zie het als een stel zielige figuren .niemand wil dit zien tot dat zij stoppen en dan zeggen ze nooit weer zo groot .

 • alco1

  Wat is jouw ervaring gerardus?
  Gezien je schrijfstijl verwacht ik er niet veel van.

 • somporn

  Ze moeten open dagen gaan instellen als het zover is,is toch prachtig om zo een bedrijvigheid te zien.Is gewoon machtig mooi ondernemers met visie.
  NL haalt zijn meeste geld uit de landbouw,laten we nu stoppen met zeuren en aanpakken.Laten we blij zijn dat er ondernemers zijn die zorgen voor de welvaart ipv aandacht te schenken aan de lui die alleen maar de pot willen verteren.
  Als we door gaan op deze manier weten we zeker dat er over 30 a 40 jaar geen pensioenen meer zijn en dat we moeten leven in armoede.
  NL als 3e wereld land.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.