Rundveehouderij

Nieuws 1129 x bekeken

Nutricia daagt zorgverzekeraar voor rechter

Amsterdam - Voedingsbedrijf Nutricia schakelt de rechter in om de vergoeding die zorgverzekeraars voor medische drinkvoeding betalen niet te laten dalen. Vorige week daagde het bedrijf om die reden zorgverzekeraar VGZ voor de rechter.

VGZ, met 4,2 miljoen verzekerden, wil de vergoedingen voor medische drinkvoeding - vooral gebaseerd op zuivel en melkeiwitten - volgend jaar gaan beperken. Dit past in een trend. Steeds meer verzekeraars draaien de vergoedingen voor deze producten terug. Voor marktleider Nutricia kan dat hard aankomen.

Het is niet bekend hoeveel geld jaarlijks omgaat in medische drinkvoeding, maar volgens hoogleraar Martijn Katan, die zich baseert op de databank van het college van zorgverzekeraars, kwamen de uitgaven voor deze producten in 2010 voor alleen al het gebruik buiten ziekenhuizen en bejaardenhuizen uit op ruim 46 miljoen euro. Sindsdien zijn de kosten jaarlijks verder gestegen. Dit komt mede omdat de verzekeraars in 2009 de vergoedingen voor deze producten hebben verruimd.

De laatste tijd wordt juist weer steeds meer gesneden in deze vergoedingen. Kritiek op de producten is dat ze geen voeding en geen medicijn zijn. Hun medische effect is niet altijd bewezen. Wel helpen deze producten om ondervoede mensen te laten aansterken, bijvoorbeeld als ze kanker hebben of een andere ernstige ziekte.

Voor de zuivelindustrie is medische voeding een product met een hoge toegevoegde waarde, dat dus veel geld oplevert. Een korting op de vergoedingen kan zuivelbedrijven dus ook flink treffen. Op 15 oktober doet de rechtbank in Arnhem uitspraak in het kort geding van Nutricia tegen VGZ.

Of registreer je om te kunnen reageren.