Rundveehouderij

Nieuws 1493 x bekeken 7 reactieslaatste update:22 nov 2013

Met kringloopwijzer meer ruwvoer produceren

Zegveld - Met 2015 in het vooruitzicht willen veel veehouders meer gaan melken. De ruwvoerpositie is daarbij een beperkende factor. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om meer kilo's drogestof van het land te houden. Dit kan volgens Barend Meerkerk van PPP Agro Advies vrij gemakkelijk met het bijhouden van de kringloopwijzer.

Veel veehouders zien op tegen de kringloopwijzer, maar Meerkerk stelde op 21 november tijdens de 12e Innovatiedag van het Veenweiden
Innovatiecentrum dat met behulp van een goede kringloopwijzer meer kilo's melk zijn te produceren met hetzelfde aantal hectares. Daarbij draait alles om het verbeteren van het rendement.
WUR Livestock Research-onderzoeker Idse Hoving deed nog een extra duit in het zakje door te stellen dat de ruwvoerproductie te vergroten is door beter naar de vochtbenutting uit de bodem te kijken. Dit kan door het telen van een ander gewas, gebruik van andere grasrassen, een betere vochtvoorziening door onder andere onderwaterdrainage in veengebieden en dynamisch peilbeheer in het algemeen en een gerichtere stikstofbemesting. Bij dynamisch peilbeheer wordt het waterpeil in de sloten gestuurd op basis van het grondwaterpeil. In de zomer wordt daarbij minder afgewaterd dan in de winter. Dit komt de gewasopbrengst ten goede.
Op het gebied van een betere ruwvoerproductie wees adviseur Frank Verhoeven van Boerenverstand op het meer planmatig telen van ruwvoer. Veehouders moeten meer kijken naar hoe ze een betere voerefficiëntie kunnen behalen uit zoveel mogelijk eigen product. Ook vanuit de kringloopwijzer gezien moet een optimaal rantsoen bepaald worden met wat er van elk perceel te halen is.

Laatste reacties

 • alco1

  Een gewas groeit door warmte, water en bemesting. Als de bemesting niet optimaal is heb je niets aan betere vochtregulering.

 • Zuperboer

  @alco1, Neen een gewas groeit door de kringloopwijzer, maar dat is U zeker nooit geleerd.

 • minasblunders1

  Zuperboer, een gewas groeit alleen door de kringloopwijzer als een bedrijf intensief genoeg is (boven de 3 gve/ha). Alle andere bedrijven lopen tegen tekorten aan. De kringloopwijzer is nl. evenals MINAS en BEX een massabalans en geen mineralenbalans.

 • Zuperboer

  @kringloopblunders1 zou dat de nickname van de toekomst zijn?

 • minasblunders1

  Die kans is vrij groot!

 • wmeulemanjr1

  Als het zo lees blijven we niet 'gewoon boer' maar worden we een soort 'kringloop-professor-agrar'

 • FUB

  O, dus de kringloopwijzer wordt nu de manier om de hoogzomerpijlen door te drukken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.