Rundveehouderij

Nieuws 1633 x bekeken 2 reacties

Maiskuil bevat iets minder zetmeel

Wageningen - De snijmaiskuilen van dit jaar hebben een goede voedingswaarde, maar bevatten wel iets minder zetmeel dan vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste 1.100 kuilmonsters geanalyseerd door BLGG AgroXpertus.

Ongeveer een maand geleden gaf het laboratorium al een gelijkluidende prognose af op basis van een verse maismonsters.

Uit de analyses van de eerste kuilen blijkt dat de mais met 350 gram per kilo droge stof 8 gram minder zetmeel bevat dan vorig jaar. Maar de kuilen zijn wel goed geschikt voor het melkvee. De VEM-waarde is ook hoog: 992 VEM per kilo droge stof tegen 987 VEM vorig jaar. De ruweiwitgehalten en de verteringscoëfficiënt van de organische stof liggen op vergelijkbaar niveau met andere jaren. Het drogestofpercentage van de kuilen is met 34,6 procent 1,6 procent lager dan vorig jaar.

BLGG AgroXpertus verwacht overigens wel dat de VEM-waarde nog iets zal dalen als alle kuilanalyses verwerkt zijn. De eerste kuilen zijn namelijk nog in een groener stadium gehakseld. Deze kuilen bevatten daardoor meer verteerbaar plantmateriaal  dan de later gehakselde percelen waar de planten al verder afgestorven zijn en de monsters nu van binnen komen.

Laatste reacties

  • Trot

    kan er ook een foto bij van goeie maiskuil

  • Wijnand Hogenkamp

    Beste 'trot', bedankt voor uw opmerking. Het is geregeld, beter zo?

Of registreer je om te kunnen reageren.