Rundveehouderij

Nieuws 1590 x bekeken 6 reacties

Hogere kans op eikelvergiftigingen rundvee

Deventer - Er is een verhoogd risico op vergiftiging van rundvee met tannine. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

De stof tannine komt onder meer voor in eikels. Vanwege de grote hoeveelheid eikels die dit jaar door de bomen gevormd zijn is de kans op een vergiftiging door opname van eikels die in de weide vallen groter. Dit geldt vooral als het grasaanbod beperkt is en er niet bijgevoerd wordt.

Tannine wordt in het lichaam in giftige stoffen omgezet. Die veroorzaken schade aan de binnenkant van bloedvaten, maar kan ook schade geven aan darmen en nieren. De eerste verschijnselen kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van koppelgenoten en onvoldoende voeropname. Dit kan gevolgd worden door ondertemperatuur, een versnelde ademhaling, bloederige neusuitvloeiing, buikpijn, bloederige diarree en sterfte.

De GD adviseert bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts en de bron weg te nemen, ofwel de dieren om te weiden naar een schoon perceel of op stal te zetten. Als de vergiftiging nog niet te ernstig is, is er redelijke kans op herstel.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dit zou de zogenaamde dierenvrienden toch te denken moeten geven, weidegang en bomen zijn toch niet zo geweldig als men vaak wil doen laten geloven, of wil men alleen de boer faliet hebben

 • Elevage

  nou er inderdaad argumenten zijn die tegen weidegang pleiten hoor je ze niet. Zal wel te moeilijke materie zijn!

 • alco1

  Het is ook totaal geen argument tegen weidegang.

 • Vera Wijnveen

  Weet iemand of het ook giftig kan zijn voor schapen en paarden? Of geldt het alleen voor rundvee?

 • info104

  Gewoon varkens onder die bomen laten lopen ,die zijn er gek op en groeien er ook nog van, en worden er niet ziek, misschien heeft de pvd dan weer wat te zuren over het vlees ,er zal wel weer teveel tannine in zitten.

 • ...............

  Na de regen van de afgelopen week is het meeste vee wel uit de wei.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.