Rundveehouderij

Nieuws 786 x bekeken 2 reacties

Geborgd goedkoop versus toegevoegde waarde

Deurne - melkveehouders missen kansen. Dat stelde Ruud Huirne, de directeur Food en Agri van Rabobank Nederland tijdens een inleiding op het melkvee100plus jaarcongres.

Het gros van de veehouders kiest voor productie van geborgde kwaliteit melk. Dat blijft alleen structureel winstgevend voor de ondernemers die de laagste kostprijs hebben. Huirne ziet voor de meerderheid van de bedrijven meer in het leveren van duurzaam geproduceerde melk voor regionale afzet. "Amsterdam is een rijke stad. Toch richt bijna geen enkele veehouder in een straal van 20 kilometer zich op productie en afzet van een streekkaas voor die afzetmarkt."

Schaalvergroting is voor hem een basisvoorwaarde. "Als je niet groeit, is het zo einde oefening. Maar dat hoeft niet alleen groei op de bestaande locatie te zijn, zeker niet in gevoelige gebieden. Het kan ook op een satellietlocatie."

Bij schaalvergroting moet de veehouder wel 'in control' blijven. "Als het na de groei allemaal net niet goed gaat, gaat het helemaal fout. 90 procent draaien is niet genoeg. Net niet betekent helemaal niet."

Laatste reacties

  • simpel boerke

    Wat is dit nu weer voor een profeet bij de Rabo? Niets zeggende prietpraatnwaar je als ondernemer niets mee kunt.

  • gjh

    ongelooflijk hier zitten we dus niet op te wachten want hier kunnen we niets mee
    kan die man ook wat nuttigs vertellen want dit is trieste praat waar een ondernemer niets aan heeft

Of registreer je om te kunnen reageren.