Rundveehouderij

Nieuws 1118 x bekeken

Amerikaanse melkproductie stijgt

Washington - De Amerikaanse melkproductie blijft de komende tijd toenemen. Dat is met name omdat de export van zuivelproducten (en dan in het bijzonder mageremelkpoeder) goed loopt.

In oktober beliep de melkproductie in de 23 belangrijkste melkveehouderijstaten 6,99 miljard kilo, ofwel 1,2 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. In september werd 6,71 miljard kilo gemolken. Dat is iets minder dan eerst werd geschat, maar ook nog steeds 1 procent meer dan in dezelfde maand van 2012.

De melkveestapel is dit jaar ook beduidend groter dan vorig jaar, maar was in oktober wel weer kleiner dan in september. Er is in de afgelopen weken blijkbaar veel geslacht.

De melkprijs is ondertussen hoog, bijna net zo hoog als in 2011. Gemiddeld voor alle vier soorten melk bedroeg de melkprijs $19,89 per hundredweight, ofwel €32,41 per 100 kilo. In 2011 bedroeg de gemiddelde melkprijs over de eerste tien maanden van het jaar €32,83 per 100 kilo.

Deskundigen verwachten dat de melkprijzen nu wel ongeveer op hun piek zijn in de Verenigde Staten. Door een dalende binnenlandse consumptie en meer concurrentie op exportmarkten wordt het moeilijker om goede prijzen te bedingen. In februari kan de gemiddelde melkprijs volgens kenners wel zijn gezakt naar €27,23 per 100 kilo. De beste vooruitzichten zijn er volgend jaar voor Class iv-melk (melk voor verpoedering), omdat hiervoor de beste markt- en exportkansen blijven bestaan. Kaasmelk en consumptiemelk liggen minder goed in de markt.

Sinds 2005 is de Amerikaanse melkproductie met 13 procent, ofwel 11,8 miljard kilo gestegen. Dit jaar wordt 15,4 procent van de productie geëxporteerd, tegen 5 procent in 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.