Rundveehouderij

Nieuws 1612 x bekeken 4 reacties

70 procent antibioticareductie voor melkvee hoge lat

Utrecht - De verschillende diersectoren zouden een eigen, specifieke doelstelling moeten krijgen voor het percentage antibioticareductie dat ze op termijn zouden moeten realiseren.

Dat is eerlijker dan handhaven van de door het ministerie van VWS, gestelde generieke doelstelling van 70 procent antibioticareductie over alle diergroepen in 2015. Dat vindt Hetty van Beers, directeur van de Autoriteit Diergeneesmiddelen, SDa.

Van Beers zei onlangs dat gesprekken met de verschillende ministeries er op wijzen dat 70 procent antibioticareductie over alle diergroepen niet het eind zal zijn en dat er mogelijk nog verdere reductie gevraagd zal worden.

Desgevraagd stelt Van Beers dat bij melkvee de spreiding in antibioticumgebruik veel kleiner is dan bij kalveren, pluimvee en varkens. De gestelde reductie van 70 procent voor het gebruik in de dierhouderij is daarmee voor de melkvee een relatief hogere lat dan voor de kalver-, pluimvee- of varkenshouderij. Van Beers vindt dat de door de SDa vastgestelde benchmarkindicatoren per diersoort een betere norm zijn om binnen diersoorten en bedrijfstypen te hanteren. Dat is een nettere en eerlijker manier van benaderen van de verschillende sectoren.

Laatste reacties

 • Trot

  waar blijven we door de reductie met dierenwelzijn en dierenleed of heiligd het doel de middelen

 • lepercheron 46

  Geen droogzetters, dan straks veel meer uier ontsteking en dan nog meer antibiotica nodig en meer dierenleed.

 • Mozes

  Steeds meer boeren zetten een deel van de koeien droog zonder droogzetters. Dat gaat heel goed als je de koeien eerst 10 tot 14 dagen van te voren droogvoert.

 • kschouten

  Ik had deze week een vaars die na het afkalven de baarmoeder er uit perste de veearts heeft hem terug geduwd . De koe kreeg een prikje om de baarmoeder te doen krimpen en vooral geen peniciline want dat hoeft tegenwoordig niet meer.Enkele jaren terug moest je zo,n koe nog 3 dagen met peniciline behandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.