Rundveehouderij

Nieuws 1280 x bekeken 6 reacties

Wakker Dier wil grondgebonden melkveehouderij

Amsterdam – Wakker Dier pleit in Den Haag voor wetgeving voor een grondgebonden melkveehouderij. Dit is volgens de organisatie de enige keuze waar boeren achterstaan, die de koe in de wei houdt en voorkomt dat de melkveehouderij ontspoort tot een intensieve vee-industrie met megastallen.

Over drie jaar staat 42 procent van de melkkoeien permanent op stal. De schaalvergroting zet snel door en de melkproductie per koe neemt verder toe. Dit scenario dreigt volgens Wakker Dier na afschaffing van het melkquotum, zonder wijziging van de huidige mestverwerkingsplannen. CLM heeft in opdracht van Wakker Dier onderzoek gedaan naar de afschaffing van het melkquotum en de drie mogelijke vervangende wetten: mestverwerkingswet, dierrechten of grondgebonden wetgeving. Het onderzoek bestaat uit een literatuuronderzoek en een enquête onder 500 melkveehouders. Uit het onderzoek blijkt volgens Wakker Dier dat de mestverwerkingswet die Dijksma voorstelt, leidt tot schaalvergroting en intensivering van de melkveesector.

De uitkomsten van het onderzoek zijn reden voor de dierwelzijnsorganisatie om een brandbrief te sturen naar staatssecretaris Dijksma. "Als er nu niets gebeurt, is de melkveehouderij straks net zo dieronvriendelijk en intensief als de varkens- en pluimveehouderij."

Wakker Dier wil dat Dijksma kiest voor wetgeving voor een grondgebonden melkveehouderij. De mestwet is echter de Tweede Kamer al gepasseerd. Op 29 oktober vindt er een voorbereidend onderzoek plaats in de Eerste Kamer. Wakker Dier stuurt het onderzoek van CLM op, om de Eerste Kamer te informeren over de gevolgen van alleen een verplichting tot mestverwerking.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  Hoe durven die wakker dier fascisten te zeggen dat de toekomstige intensieve melkveehouderij dieronvriendelijker wordt, die stelling van wakker dier is gebaseerd op drijfzand. Het wordt tijd dat iemand wakker dier aanpakt.

 • alco1

  We hebben het al zo vaak gezegd. Een weidegangpremie is een uitmuntend besluit om zoveel mogelijk koeien in de wei te houden. Dit is voor het imago uiterst belangrijk. Maar steeds is op de vergaderingen van o.a. het FC gezegd dit niet te koppelen aan het scoren van welzijnspunten, want weidegang en welzijn heeft niets met elkaar te maken. Vraag het aan onafhakelijke mensen zoals veeartsen en inseminatoren. Echter gaf men hiermee een stok aan Wakker Dier om mee rond te meppen.

 • Elevage

  zit er bij wakker dier iemand met ervaring op een boerderij???
  Of bestaat die hele club uit bankhangers van 3 hoog achter, met 12 katten en 6 honden en een varken op het balkon............. en dan maar roepen

 • schoenmakers1

  conclusie rapport, 43% van de koeien heeft over 3 jaar de best mogelijke verzorging en behoord dus ook een hogere prijs te ontvangen, zo snel mogelijk de andere 57% ook op stal, deze mensen verplicht bijscholen zodat de stallen waar immers bij hun de dieren ook de meeste tijd doorbrengen ook confortabel genoeg zijn om dieren in te huisvesten, als dit hun niet lukt binnen 5 jaar een verbod instellen voor deze veehouders om nog dieren te houden, kijk als de diervrienden het zo zouden brengen hadden ze werkelijk een punt

 • veldzicht

  Nog effe en dat handje vol mensen van wakker dier zal
  ons de les lezen,voorlopig heb ik m,n buik vol van die lui,gewoon laten kletsen en vrolijk verder gaan.

 • Koen Franken

  Zou vreemd zijn , kippen zijn hokdieren en moeten naar buiten , en koeien zijn graasdieren en gaan naar binnen , wie kan me daar de logica van geven

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.