Rundveehouderij

Nieuws 593 x bekeken

Vrijwillig Neospora-bestrijdingsprogramma België

Brussel - Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) lanceert een vrijwillig bestrijdingsprogramma voor Neospora. Neospora caninum is één van de belangrijkste oorzaken van abortus bij runderen.

Uit onderzoek binnen het Abortusprotocol van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen blijkt dat meer dan 10 procent van alle verwerpingen met grote waarschijnlijkheid aan Neospora toe te schrijven is. In België is momenteel meer dan 60 procent van de bedrijven besmet met Neospora, terwijl meer dan 10 procent van alle runderen geïnfecteerd is.

Veehouders in België kunnen kiezen uit een tankmelkonderzoek en, als er sprake is van een besmettingsgraad hoger dan 15 procent, een volledige bedrijfsscreening van alle vrouwelijke dieren ouder dan 6 maanden. Op die manier is het mogelijk om de positieve en negatieve familielijnen in kaart te brengen.

Ook de Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren biedt veehouders de mogelijkheid hun tankmelk op Neospora te laten onderzoeken. De schade door Neospora op een gemiddeld melkveebedrijf in Nederland kan, volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren, oplopen tot 5.575 euro per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.