Rundveehouderij

Nieuws 923 x bekeken

'Q-koortsclaim vrijwel kansloos'

Utrecht - De kans dat patiënten met Q-koorts succesvol schade kunnen claimen bij geitenhouders is 'vrijwel nihil', zegt specialist agrarisch recht Gerard Snijders van Wijn & Stael. Hij reageert op een recente brief namens driehonderd mensen die Q-koorts opliepen tijdens de epidemie van 2007 tot 2009.

Snijders treedt op voor de Stichting Geruimde Geiten- en Schapenbedrijven (GGS). Volgens letselschadeadvocaten Sindram en Rohof is een claim van Q-koortspatiënten heel wel mogelijk, omdat duidelijk is waardoor hun ziekte is veroorzaakt. De letselschadeacdvocaten zeggen dat de schapen- en geitenhouders aansprakelijk zijn, omdat ze onvoldoende hebben gedaan om risico's van verspreiding van Q-koorts tegen te gaan.

Snijders zegt dat de argumenten van de letseladvocaten geen stand houden. "Feitelijk komt die redenering erop neer dat er helemaal geen intensieve veehouderij in Nederland zou mogen zijn, omdat er altijd een kans bestaat dat een epidemie als Q-koorts uitbreekt", zegt Snijders, die stelt dat er geen enkele indicatie voor is dat veehouders roekeloos zijn geweest of zich niet aan richtlijnen voor hygiëne en veiligheid hebben gehouden.

Snijders zegt dat besmettelijke dierziekten nu eenmaal een risico opleveren, ook voor de mens. De samenleving kan de risico's beperken, maar nooit uitsluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.