Rundveehouderij

Nieuws 479 x bekeken

Ook Saputo wil Warrnambool

Warrnambool - In navolging op Bega Cheese heeft ook het Canadese Saputo een bod uitgebracht op de aandelen van het Australische zuivelbedrijf Warrnambool Cheese and Butter (WCB). De directie van WCB raadt haar aandeelhouders aan in te gaan op het bod van 7 Australische dollar (A$) per aandeel.

Het eerdere bod van A$5,75 , van het eveneens Australische Bega Cheese werd door de directie van de hand gewezen. Duidelijk is dat Saputo, Bega’s bod van omgerekend 222 miljoen euro ruimschoots heeft overtroffen met haar bod van ruim 273 miljoen euro. Volgens persbureau Reuters kan het bod van Saputo gezien worden als startschot voor meer buitenlandse zuivelondernemingen om zich down-under te vestigen.

Saputo draaide over 2012 een omzet van ruim 6,5 miljard euro. In de meest recente Global Dairy top 20 (werelds grootste zuivelbedrijven op basis van omzet) van de Rabobank neemt Saputo de negende plek in. De Canadese zuivelaar ziet Australië als perfecte uitvalsbasis voor de afzet van zuivel in opkomende economieën in Azië. De zuivelonderneming beschikt al over fabrieken in Canada, de Verenigde Staten en Argentinië en zet haar producten af in meer dan 40 landen.

De Australische zuivelindustrie vertegenwoordigt een waarde van 2,8 miljard euro. Melkveehouders in Australië hebben door samenloop van omstandigheden zware jaren achter de rug. Een prijzenoorlog onder supermarkten drukten de prijzen van dagverse zuivel, een sterke Australische dollar bemoeilijkt de export en daarbij ondervonden veel veehouders last van de droogte. Er gloort echter licht aan de horizon. De dollarkoers is gezakt en de weersomstandigheden en vooruitzichten zijn beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.