Rundveehouderij

Nieuws 1637 x bekeken 1 reactie

NDF bepalend voor drogestofopname

Madison -De NDF-opname van vaarzen is een constant percentage van hun lichaamsgewicht, namelijk 1 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Wisonsin.

Vaak wordt de totale drogestofopname ingeschat als een vast percentage van het lichaamsgewicht. Toch zit daar variatie in, die afhangt van het NDF-gehalte (ruwe vezel) van het rantsoen. Inschatten van de drogestofopname van vaarzen is belangrijk om een goed en passend rantsoen samen te stellen. Het NDF-percentage van ruwvoeders staat standaard vermeld op de ruwvoeranalyse.

De onderzoekers stelden vast dat vaarzen met een hoog lichaamsgewicht meer kilo's drogestof opnemen dan lichtere vaarzen. Het percentage varieert van 2,9 procent opname van het lichaamsgewicht van zeer lichte vaarzen tot 1,95 procent drogestofopname van het lichaamsgewicht bij zware vaarzen. Daarbij geldt wel dat de absolute drogestofopname bij de zware vaarzen wel groter is.

De opname van NDF loopt ook synchroon met het lichaamsgewicht. Lichte vaarzen vreten minder dan zware vaarzen, maar in verhouding is de opname van NDF, in tegenstelling tot drogestofopname, onafhankelijk van het gewicht steeds 1 procent van het lichaamsgewicht.

Inschatten van de drogestofopname moet dus volgens de onderzoekers gerelateerd worden aan het gewicht van het dier in combinatie met het NDF-percentage. Op basis van de 1 procent verwerkingscapaciteit van vaarzen zal een dier van 550 kilo dus 5,5 kilo NDF kunnen verwerken.

De totale drogestofopname, en daarmee het energie en eiwit aanbod is dus te sturen met het NDF-percentage in het rantsoen. Verlagen van het NDF-percentage in het rantsoen, bijvoorbeeld door graskuil te vervangen door snijmais, zal dus een opname verhogend effect hebben. Belangrijk is om de minimaal benodigde hoeveelheid structuur in het rantsoen te bewaken.

Eén reactie

  • peter1939

    dat wisten we al, kijk maar naar verzadigingswaarde van mais die 20% lager is dan van graskuil. Het gaat echter om de benutting, ofwel voerefficientie en niet alleen om opname......

Of registreer je om te kunnen reageren.