Rundveehouderij

Nieuws 401 x bekeken 1 reactie

Meer Britten met vCJD-proteïne dan gedacht

Londen – Rond de 24.000 Britten zijn besmet met de variant Creutzfeldt-Jacobs Disease-proteïne (vCJD), aanzienlijk meer dan oorspronkelijk geschat. Onduidelijk is echter hoeveel van hen uiteindelijk vCJD, de menselijke variant van koegekte, ontwikkelen en er mogelijk aan overlijden.

Dat blijkt uit een publicatie in de British Medical Journal. De resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek van 32.000 anonieme blindedarmmonsters uit operaties die hebben plaats gevonden tussen 2000 en 2012. Daaruit kwam in zestien gevallen een besmetting met vCJD tevoorschijn. Volgens de onderzoekers waren die gevallen veroorzaakt door het eten van met BSE besmet vlees. Omgerekend naar de totale bevolking komen zij op ongeveer 24.000 besmette personen.
vCJD lijkt na een piek van enkele jaren geleden nu nagenoeg 'uitgewoed'. Sinds de BSE-crisis aan het begin van de jaren negentig zijn 177 Britten met zekerheid aan de ongeneeslijke ziekte overleden. De laatste jaren is dat echter teruggelopen tot enkele gevallen per jaar. Op dit moment zijn ook geen patiënten met vCJD bekend. De onderzoekers tekenen in de British Medical Journal aan dat niet bekend is hoe lang het duurt voordat de ziekte zich daadwerkelijk ontwikkelt. Veel besmette mensen zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid eerder door andere oorzaken overlijden.

Eén reactie

  • info48

    Voor de Britten schijnbaar moeilijk te verteren dat van hun voorspelling eind vorige eeuw ( Miljoenen slachtoffer door BSE door die beruchte professor) er na 20 jaar 177 mensen zijn overleden.
    Deze z.g.n. wetenschappelijke beweringen toendertijd hebben wel geleid tot de meest catastrofale vernietiging van dieren, voedsel en kapitaal in de geschiedenis, eigenlijk zouden ook wetenschappers en journalisten meer aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden voor hun actie's.

    Weer een sensationeel verhaal op basis van aanname's en theoretische berekeningen onder een wetenschappelijke dekmantel.

Of registreer je om te kunnen reageren.