Rundveehouderij

Nieuws 2187 x bekeken

Maisoogst twee weken later op gang

Doetinchem - Het loopt nog geen storm met het hakselen van mais. Vergeleken met andere jaren ligt de oogst zo'n twee weken achter. In Noord-Brabant, de Achterhoek en Twente komen de loonwerkers nu op stoom maar in de rest van Nederland zijn de agenda's nog niet volgeboekt.

In het Noorden van het land is de mais op veel percelen nog niet rijp. Dit blijkt ook uit de cijfers van proefoogsten die DLV Plant in opdracht van Agrifirm feed uitvoert. Op het proefperceel in De Rips (N.-Br.) zijn de voor de oogst gewenste droge stofpercentages bereikt. Vorige week lag het gemiddelde droge stofpercentage van de kolf op 57,9 procent, het droge stofpercentage van de totale plant op 40,2. Op het proefveld in Zeijen (Dr.) lagen de percentages nog maar op 48,4 procent voor de kolf en 30,6 voor het totaal. Dat percentage is deze week wel verder bijgetrokken, maar komt ook nu nog niet aan de norm van 55 procent voor de kolf en 35-36 procent voor het totaal. Loonwerkers verwachten vanaf komende week meer te hakselen. De kwaliteit van de mais is wisselend. door de droge zomer schoten veel planten tijdens de kolfvulling in de stress waardoor de vulling minder werd.

Of registreer je om te kunnen reageren.