Rundveehouderij

Nieuws 880 x bekeken

LTO: kalversector moet sneller reageren bij ziekte

Doetinchem - De vleeskalversector moet sneller maatregelen nemen bij uitbraken van bedrijfsgebonden ziektes zoals BVD-type 2. Dat stelt Ger Koopmans, voorzitter van de LTO-vakgroep vleeskalverhouderij.

Tussen het moment van zorgen van kalverhouders om zieke kalveren en de bevestiging van het type BVD zat te veel tijd. Dit had mede te maken dat de sector over beperkte middelen beschikt om bij de uitbraak van bedrijfsgebonden ziektes te kunnen reageren. Wat Koopmans betreft moet er een betere monitoring en screening komen. In het opzetten van een systeem hiervoor ziet Koopmans een rol voor de net opgerichte Stichting Branceorganisatie Kalversector (SBK). Het grootste knelpunt bij de recente BVD-type 2 uitbraak was het feit dat de ziekte van buiten Nederland kwam, wat een gebrek aan informatie veroorzaakte. Koopmans realiseert zich dat overleg met het buitenland lastig is omdat Nederland geen ziektebestrijdingsplannen voor BVD en IBR kent. Over de in april ingestelde kanalisatie is de vakgroepvoorzitter ondanks de trage start behoorlijk te spreken. “Na het laatste transport half april zijn er geen nieuwe besmettingen opgetreden die geen verband hielden met eerdere transporten”, stelt hij. Maar hij beseft wel dat het geen garantie is voor een volgende keer. Elke ziekteuitbraak zal apart bekeken moeten worden. Het land van herkomst speelt ook een rol in de zwaarte van de te nemen maatregelen. Grootste probleem van een importstop is volgens Koopmans dat het alleen maar om een afspraak gaat. Daarbij is volgens hem de kans groot dat er partijen aan voorbij gaan. Hier moeten binnen de sector sluitende afspraken gemaakt worden.

> Lees dinsdag 15 oktober meer in het interview in weekblad Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.