Rundveehouderij

Nieuws 635 x bekeken

Kritiek op crisismanagement Fonterra

Auckland – Het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra heeft flink wat steken laten vallen bij het botulisme-schandaal waarmee de onderneming zich afgelopen augustus zag geconfronteerd. Dat concludeert een door het eigen bestuur ingestelde onderzoekscommissie.

Ondanks het feit dat het crisismanagent onvoldoende was, ziet de commissie geen reden voor vertrek van topman Theo Spierings.

De commissie noemt in haar rapport tien zwakke punten in de organisatie. Zo bleek er onvoldoende toezicht op cruciale beslissingen, zoals het testen op Clostridium botulinum en waren er problemen met de tracering van mogelijk besmet product. Ook ging het fout met de externe communicatie.

Opvallend is dat Fonterra het Wei-eiwitconcentraat (WPC80) niet testte (middels een SRC-test) voor potentieel risico op Clostridium botulinum, ondanks het feit dat hierover afspraken waren gemaakt met tenminste één afnemer.

Topman Theo Spierings geeft in een reactie op het rapport aan dat Fonterra zijn in de afgelopen jaren opgebouwde reputatie verder moet verbeteren. Prioriteit heeft het werken aan een nieuwe standaard om te veiligheid en kwaliteit van zuivel te kunnen garanderen.

Doel van het onderzoek was niet om te kijken wat het gebeuren de onderneming financieel heeft gekost. Fonterra wacht nog op de resultaten van het onderzoek dat in opdracht van de overheid wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.