Rundveehouderij

Nieuws 8866 x bekeken 7 reacties

Katshaar Zuivel failliet door oplopende melkprijzen

Assen - Snel oplopende melkprijzen in combinatie met vaste afnamecontracten lijken de belangrijkste reden voor het faillissement van Katshaar Zuivel BV. Het bedrijf had forse liquiditeitsproblemen. Dat zegt curator Jan van Burg van de Haan advocaten en notarissen.

Het gaat om een voorlopige conclusie aangezien de zaak nog verder moet worden bestudeerd. Hij heeft goede hoop dat de 51 werknemers, na de aangekondigde doorstart met de gezonde delen van Katshaar onder de vleugels van A-ware, hun werk kunnen behouden. “Garanties kan ik nog niet geven, maar hier wordt wel naar gestreefd.”

Opvallend is dat de aandelen van de holding Katshaar vlak voor het faillissement zijn overgedragen aan A-Ware. Het lijkt erop  dat A-ware haar strategisch partner NoorderlandMelk te hulp is geschoten. Alleen voor de werkmaatschappij Zuivel BV is vervolgens faillissement aangevraagd. Machines en onroerend goed vallen onder een andere werkmaatschappij binnen dezelfde holding.

Katshaar bevindt zich al lange tijd in financieel zwaar weer. De markt voor dagverse zuivel onder privat label is een vechtmarkt waar zuivelondernemingen elkaar telkens weer de loef proberen af te steken. Dit zette de resultaten in de afgelopen jaren fors onder druk. NoorderlandMelk nam de aandelen van Katshaar Holding in Coevorden afgelopen voorjaar over. De leverancierscoöperatie had nog geld van Katshaar tegoed en probeerde op deze manier haar financiële schade nog enigszins beperkt te houden. De snel opgelopen melkprijzen lijken deze plannen te hebben doorkruist.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Noorderlandmelk is/was toch een successtory van grote melkveehouders die het zonder de coop(lees: FC) beter konden of zit het toch nog anders?

 • koestal

  gered van de ondergang !

 • groot boerdam

  Het kon toch niet op in de zuivel, let op iets wat heel hard naar boven gaat zakt als een baksteen.

 • koestal

  Toch jammer voor deze eerst succesvolle ondernemers,leek eerst erg goed te gaan

 • Jaap39

  Dus als ik het goed begrijp gaan uiteindelijk de nieuwe A-ware leveranciers meebetalen aan het verlies van Noorderlandmelk.

 • ed12345

  Jaap zo gaat het in praktijk meestal niet Zoveel mogelijk schulden naar een schip overhevelen dat laten zinken de rest vaart verder zonder te veel schulden

 • Jaap39

  Alsof de betrokken banken gek zijn Ed.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.