Rundveehouderij

Nieuws 1411 x bekeken

Kans overbrengen Mortellaro via mes gering

Liverpool – Klauwverzorgers, veehouders en dierenartsen kunnen de klauwaandoening Mortellaro van de ene koe op de andere, maar ook van de ene kudde op de andere overbrengen via het gereedschap dat ze gebruiken.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek aan de Universiteit van Liverpool. Toch is de kans daarop klein, volgens Piet Kloosterman, secretaris van de Vereniging voor Rundveepedicure.

Borstels, tangen en messen kunnen door behandelen van besmette koeien vervuild raken en zo de infectieuze ziekte overbrengen als deze instrumenten bij een niet-aangetaste koe worden gebruikt. Zelfs als er een korte ontsmetting plaatsvindt en het gereedschap met papier is gereinigd, dan nog is op een op de drie instrumenten nog de ziekteverwekker Treponema aantoonbaar. Onlangs werd deze bacterie aangewezen als een van de mogelijke veroorzakers van de pijnlijke klauwaandoening bij runderen.

Kloosterman chargeert en stelt dat als je op willekeurig welk instrument zoekt er altijd wel bacteriën te vinden zullen zijn. Hij stelt dat veehouders niet bang hoeven te zijn dat de klauwbekapper fungeert als besmettingsbron. Tussen bedrijfsbezoeken wordt materiaal goed ontsmet. Binnen een bedrijfsbezoek gebeurt dat niet. Dat heeft volgens Kloosterman geen enkele zin. Hij stelt dat de kans op verspreiding binnen de koppel via het mes verwaarloosbaar klein is als je dat vergelijkt met de besmettingskans als dieren de hele dag met de poten in de (besmette) nattigheid en drek staan. Om besmetting van Mortellaro tegen te gaan zijn stalhygiëne, tijdige en adequate behandeling en geen aanvoer van andere (besmette) koeien de belangrijkste aandachtspunten.

Of registreer je om te kunnen reageren.