Rundveehouderij

Nieuws 2429 x bekeken 4 reacties

Duitse boer krijgt ruime helft van winkelprijs melk

Kiel - Van de Duitse winkelprijs van 65 cent voor een liter melk krijgt de boer momenteel 36 cent ofwel ruim 55 procent, ongeacht de melkprijs van ruim 40 cent per kilo die de verwerkers deze maand uitkeren aan de leveranciers. De marge (kosten en winst) van de grootgrutter is bovendien slechts 4,3 cent ofwel 6,6 procent. Dat heeft het Institut für Ernährungswirtschaft (ife) berekend.

Volgens dit in Kiel gevestigde instituut is de verkoopprijs van 65 cent op dit ogenblik de prijs bij discounters als Aldi en Lidl en grootgrutters als Edeka en Rewe, en wel voor een pak melk met een vetgehalte van 3,5 procent. Het verschil tussen winkelprijs en de opbrengst voor de melkproducent bestaat uit zaken als btw, verpakking, logistiek, afvalheffing voor de verpakking, overhead en verwerking, aldus ife. De btw bijvoorbeeld vergt 4,2 cent en de verwerking 8,5 cent.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Dan hebben ze het beter voor elkaar als de Nederlandse kippenboeren die ongeveer 30-35 % van de winkelprijs beuren!

 • Gerjo-Kompier1

  Gezien de hoeveelheid werk, geinvesteerd vermogen en risico's is het volkomen terecht dat tenminste de helft van de consumentenprijs bij de melkveehouder terecht komt.

 • melkveehouder .

  Wat een simplistisch en suggestief artikel. Als melkveehouder teken ik voor een marge van 4.3 cent. Wel met dezelfde boekhoudkundige berekening van de supers. Aldus inclusief vergoeding van het eigen vermogen en de berekende arbeidskosten. Beste Wim Versput, ga terug naar de schoolbanken.

 • Achterland

  Melkveehouder ==> Helemaal eens met jou analyse !!! De marge van een supermarkt is HEEL IETS anders dan een melkprijs die de helft van de winkelprijs bedraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.