Rundveehouderij

Nieuws 922 x bekeken

Dit jaar minder zetmeel in snijmaïs

Wageningen – De snijmais bevat dit jaar gemiddeld 15 gram minder zetmeel in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de eerste 400 analyses van verse mais, uitgevoerd door BLGG AgroXpertus. De snijmais heeft bij een gemiddeld drogestofgehalte van 33,2 procent 345 gram zetmeel en een VEM van 998 per kilo droge stof.

Het iets lagere zetmeelgehalte is volgens BLGG AgroXpertus een gevolg van het late seizoen en de periodes met droogte gedurende het jaar. De kolf is daardoor in relatief korte tijd gevuld.

Om toch een hoog aandeel zetmeel te behalen is het daarom dit jaar extra belangrijk om de mais goed af te laten rijpen. Voor een maximale zetmeelopbrengst is het van belang om de mais te oogsten als de melklijn verdwenen is uit de korrel (deegrijp).

Gemiddeld bevatten de analyses van snijmaiskuilen van na oktober 10 gram zetmeel meer dan de vroegere kuilen, blijkt uit de analyses uit 2012. Gezien het feit dat de meeste kuilen in oktober gemaakt worden, zullen de kuilcijfers gemiddeld nog wel iets hoger uitkomen dan 345 gram zetmeel. Het verschil met 2012 zal door de omstandigheden echter blijven bestaan, verwacht BLGG AgroXpertus.

Of registreer je om te kunnen reageren.