Rundveehouderij

Nieuws 416 x bekeken

Britten willen langer dassen ruimen

Somerset – Een proefproject met het ruimen van dassen in Zuidwest-Engeland moet mogelijk verlengd worden omdat de jagers er niet in zijn geslaagd voldoende dassen te schieten.

Volgens het plattelandsministerie Defra komt dat doordat de schattingen van het aantal dassen in de proefgebieden veel te hoog waren.
In twee proefgebieden in Engeland zijn de afgelopen zes weken dassen afgeschoten om te proberen de daar heersende runder-tbc onder controle te krijgen. Om de proef te laten slagen en ook goed te kunnen beoordelen, is van te voren vastgelegd dat minstens 70 procent van de dassen geruimd zou moeten worden. In het proefgebied in Somerset kwam dat uit op 2.000 dassen terwijl de jagers, vaak boeren, echter niet verder zijn gekomen dan 850 dieren.
Volgens Defra was er in de betreffende regio uitgegaan van een totale populatie van 2.400. Nieuwe tellingen komen echter niet verder dan 1.450 dieren. Het ministerie denkt dat dat onder meer te maken heeft met de strenge en langdurige winter. Om toch een bepaald aantal te halen, willen de jagers nu langer op dassen blijven schieten.
Volgens voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union "waren dit nu eenmaal pilotprojecten en het is juist de bedoeling dat je daarvan leert hoe het precies moet". Kendall benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest van de boeren om alle dassen uit het zuidwesten van Engeland te verdrijven. "Om wetenschappelijk verantwoorde resultaten te bereiken, willen we echter nog een weekje of wat doorgaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.