Rundveehouderij

Nieuws 2804 x bekeken 8 reacties

293.511 handtekeningen voor Europese regels welzijn koeien

Brussel – Dierwelzijnsorganisaties WSPA, Compassion in World Farming (CWF) en ijsproducent Ben & Jerry's hebben woensdag in Brussel een petitie ingediend voor Europese regels voor het welzijn van melkkoeien.

De aan het directoraat Generaal Gezondheid en Consumenten van de Europese Unie (DG Sanco)aangeboden petitie  is ondertekend door 293.511 medestanders. Met de overhandiging van de petitie is de gezamenlijke actiecampagne, waarin onder meer wordt gevraagd om verplichte weidegang, afgerond.

In de meeste EU-landen bestaan geen specifieke regels voor het welzijn van melkkoeien, terwijl er wel minimale normen zijn voor varkens en kippen. Reden voor WSPA, CWF en Ben & Jerry's om in Brussel aan de bel te trekken. "Doel is om tot een minimale standaard te komen om het welzijn van koeien in de EU te kunnen garanderen", aldus WSPA-directeur Ruud Tombrouck. Een minimale standaard kan volgens hem zorgen voor een 'level playing field' binnen de EU, iets waar volgens hem ook de Nederlandse melkveehouders voordeel mee kunnen halen.

In het voorstel pleiten de organisaties voor afspraken over huisvesting, veevoer, gezondheid en de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. 'Het opbrengstpotentieel mag het natuurlijke gedragspatroon van de lacterende koe niet begrenzen', zo staat onder meer te lezen in het voorstel.

Eerder werd geprobeerd het onderwerp door middel van een burgerinitiatief op de Europese agenda te krijgen. Dit initiatief liep volgens een WSPA-woordvoerder stuk op administratieve onmogelijkheden.  Reden om het onderwerp middels een petitie op de Europese agenda te krijgen.

Laatste reacties

 • alco1

  Daar gaan we weer.
  Weidegang is zeer goed voor het imago, maar heeft niets met het welzijn van de dieren te maken.

 • Koen Franken

  Gewoon koppelen aan de melkpremie , geen weidegang geen melkpremie

 • Mozes

  Staat in de aangeboden petitie ook hoeveel de 293511 medestanders extra voor hetzelfde voedsel willen betalen? Of denken de 293511 medestanders dat ze via de politiek en media allerlei extra eisen kunnen stellen en ondertussen in de supermarkt naar de goedkoopste aanbieding kunnen blijven zoeken?

 • Heijdravleesvee

  die 293511 zijn wel de mensen die de tijd hebben om de politiek van vaak onjuiste informatie te voorzien. Het blijkt dat de sector zelf te weinig doet om juiste info over het welzijn van dieren bij de politiek te krijgen. Dus is de enige waarheid die de politiek kent vaak niet die vanuit onze praktijk.

 • info48

  Het zou goed zijn wanneer LTO wetenschappelijk laat onderzoeken wat het 'natuurlijke gedrachtspatroon' van onze gedomesticeerde koe is!
  Wanneer komt de sector eens uit de hoek en neemt zelf eens initiatief i.p.v. klagen tegen elkaar en lijdzaam wachten op de volgende draai om de oren van een stel 'bureau dieren activisten'

 • koestal

  Hoe weidegang ,als er in een dag meer dan 100 mm regen valt ?

 • koestal

  4 hoog in Den Haag of 5 hoog in Amsterdam,deze mensen hebben er vast een boel verstand van ,wat goed is voor een koe !!!

 • Elevage

  er moet nu toch onderhand eens iemand opstaan die zich verantwoordelijk voelt voor agrariërs in het algemeen en ook deskundig en mondig is om dit soort blabla een weerwoord te geven??
  Van de staatssecretaris moeten we het niet hebben, die komt uit het groene front. Dus we zoeken iemand die een boegbeeld kan zijn. Wie??? en dan kan daar best een potje subsidie als salaris heen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.