Rundveehouderij

Nieuws 2836 x bekeken

Zes landen leggen import Braziliaans rundvlees stil

Brasilia – Na Japan, Zuid-Afrika en China hebben ook Saoedi-Arabië, Chili en Jordanië Braziliaans rundvlees in de ban gedaan vanwege de vondst van BSE bij één koe.

Dat heeft de Braziliaanse minister van buitenlandse handel Tatiana Prazeres bekendgemaakt.De importverboden raken circa 4,4 procent van de totale rundvleesexport van Brazilië, Aldus Prazeres.

Brazilië geldt als grootste exporteur van rundvlees wereldwijd. Het land overweegt volgens Prazeres actie bij de WTO. Volgens Prazeres is er geen wetenschappelijke basis voor de importstops. Brazilië wordt gesteund door de Werelddiergezondheidsorganisatie, die zegt dat de kans op verspreiding van de ziekte in Brazilië nihil is.
De BSE is vastgesteld bij een koe die eerder dood is gegaan aan andere oorzaken dan BSE en die nooit de voedselketen is binnen gekomen. Voor Brazilië is de importstop door Chili bijzonder pijnlijk. Tussen januari en november 2012 importeerde het Zuid-Amerikaanse land 62.600 ton rundvlees uit Brazilië, waarmee het de grootste afnemer is in het rijtje.
De grootste afnemers van Braziliaans rundvlees waaronder Rusland en Egypte, hebben echter aangegeven de grenzen geopend te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.