Rundveehouderij

Nieuws 1331 x bekeken

Weer fusie in Franse zuivelwereld

Nantes – De Franse coöperaties Agrial en Eurial gaan hun zuivelactiviteiten fuseren. Het nieuwe bedrijf verwerkt jaarlijks ruim 2 miljard liter koeien- en geitenmelk van 5.200 aangesloten boeren en wordt daarmee het op één na grootste coöperatieve zuivelbedrijf van Frankrijk, na Sodiaal.

Met de fusie ontstaat een 'grote melkpool op nationale schaal in het hele westen van het land, één van de belangrijkste regio’s in de Europese productie', aldus de aankondiging. De nieuwe onderneming richt zich op drie activiteiten: geitenkaas waarmee Eurial met haar merk Soignon al jarenlang een leidende positie inneemt, verse zuivelproducten onder het merk Senagral en kaasingrediënten waaronder mozzarella, waarvan Eurial nu al de grootste producent in Frankrijk is.

Beide coöperaties, die wat hoeveelheid verwerkte melk betreft vrijwel even groot zijn, nemen een wederzijds belang van maximaal 30 procent in elkaars zuivelactiviteiten. De fusie zal dit jaar verder worden uitgewerkt en moet in 2014 zijn beslag krijgen. Een paar maanden geleden sloot een ander zuivelbedrijf, Terra Lacta, een nauwe samenwerking met kaasgigant Bongrain. Dat laatste bedrijf werkt sinds kort op de Franse kaasmarkt ook samen met FrieslandCampina.

Of registreer je om te kunnen reageren.