Rundveehouderij

Nieuws 3903 x bekeken

Stichting krijgt toezicht op weidegang

Haarlem - De Stichting Weidegang beheert voortaan het weidemelk-logo, dat FrieslandCampina heeft ontwikkeld. De stichting gaat ook de borging van de weidegang bij aangesloten bedrijven verzorgen.

Het weidemelk-logo van FrieslandCampina wordt tot nu toe beschikbaar gesteld aan andere bedrijven. Zo kan Cono het logo ook gebruiken op haar kazen. FrieslandCampina heeft het logo nu overgedragen om het toezicht onafhankelijk te maken en om te voorkomen dat onnodig veel logo's in omloop komen.

Het toezicht op de naleving van de weidegangregels wordt in eerste instantie uitgevoerd door melkcontrole-instantie Qlip. Dat wordt eventueel aangevuld met extra toezicht door de buitendienst van het zuivelbedrijf zelf. Dat is echter alleen als zuivelbedrijven intensievere controle wenselijk vinden. De Stichting Weidegang controleert bovendien 10 procent van de aangesloten bedrijven zelf, als extra borging op het toezicht door Qlip.

Zuivelbedrijven die zijn aangesloten bij de Stichting Weidegang, maar zich niet houden aan de eisen voor weidemelk, krijgen eerst een waarschuwing, maar kunnen uiteindelijk geroyeerd worden als lid. Bestraffing van boeren is een zaak van zuivelbedrijven zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.