Rundveehouderij

Nieuws 702 x bekeken

Schmallenberg erger dan verwacht in VK

Londen - Het Schmallenberg-virus lijkt in Groot-Brittannië erger huis te houden dan gedacht. Een toenemend aantal schapenbedrijven meldt nu misgeboorten of misvormde lammeren, waarbij soms de helft van de lammeren verloren is.

Volgens de laatste officiële tellingen van de diergeneeskundige dienst AHVLA zijn 296 bedrijven met schapen en 685 bedrijven met runderen besmet. Die cijfers dateren echter van half december en volgens de schapensector zelf blijken de gevolgen nu het lammerseizoen verder op gang komt ernstiger te zijn. ''We hebben nu informatie van 60 schapenhouderijen waar 20 tot 50 procent van de lammeren verloren is. Die verliezen doen zich ook in het hele land voor. De schade loopt voor de boeren in de vele duizenden,'' verklaarde secretaries Carroll Barber van de Charollais Sheep Society tegenover vakblad Farmers Weekly. Volgens Barber zullen veel boeren volgend jaar afzien van het fokken als er niet tijdig een vaccin beschikbaar is.

Hoewel er inmiddels wel een vaccin is ontwikkeld, wacht dat nog altijd op goedkeuring door het Veterinary Medicines Directorate VMD. Die dienst heeft aanvullende informatie opgevraagd bij de fabrikant maar dat is tot nu toe nog niet verstrekt. De National Sheep Association heeft er inmiddels bij de VMD op aangedrongen de procedure zo snel mogelijk af te ronden.

De NSA heeft verder met de National Farmers Union, de National Beef Association en de diergeneeskundige dienst AHVLA overleg gevoerd over een landelijk onderzoek om een beter beeld te krijgen van de daadwerkelijke situatie. Dat overleg bevindt zich echter nog in een pril stadium. ''We proberen nu de vragen te formuleren, over een paar maanden willen we inzicht hebben in wat Schmallenberg werkelijk voor gevolgen heeft voor de veehouderij in ons land,'' aldus directeur Phil Stocker.

Of registreer je om te kunnen reageren.