Rundveehouderij

Nieuws 8072 x bekeken 5 reactieslaatste update:18 jan 2013

Melkveehouderij blijft achter op quotum

Zoetermeer - De Nederlandse melkveehouderij blijf licht achterlopen op de beschikbare productieruimte. In december is de procentuele achterstand op het quotum zelfs licht toegenomen.

Dit blijkt uit de aanvoercijfers van het Productschap Zuivel tot en met december. Gedurende de laatste drie maanden van het lopende quotumjaar mag de Nederlandse melkveehouderij nog 2.903.329 miljoen kilo melk aanleveren. Wordt het huidige productietempo aangehouden, dan blijft de productie 58,4 miljoen kilo onder het plafond.

Gerekend naar vetgehalte is er iets minder in te lopen. In de laatste drie maanden mag nog 127.300 ton melkvet worden afgeleverd, maar bij het productieniveau tot nu toe blijft de melkveehouderij ruim 1.000 ton onder het maximum dat mag worden aangeleverd.

Het is nog altijd mogelijk dat de Nederlandse melkveehouderij ook dit jaar weer over het quotum heen schiet. Het is vaker gebeurd dat melkveehouders in de laatste maanden van het quotumjaar de melkproductie nog even flink opvoeren. De vraag is echter of het ook dit jaar een logisch te verwachten reactie is. Veehouders klagen al het hele jaar over de hoge voerkosten. Daarbij heeft de melkprijs de neiging om te gaan dalen en krijgen veel veehouders vanaf maart al weer te maken met een zomerheffing op de aangevoerde melk.

Gerekend naar absolute getallen heeft de melkveehouderij vanaf april tot en met december zo'n 44 miljoen kilo melk minder gemolken dan vorig jaar. Gerekend naar hoeveelheid vet is ruim 677.000 kilo minder geproduceerd dan in quotumjaar 2011/2012. Het gemiddelde vetgehalte van de melk is met 4,36 procent ditmaal 0,01 procent hoger dan vorig quotumjaar tot en met december.

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  Klaas er is juist 43 mln minder gemolken, 2012 staat in de eerste kolom.

 • wimk

  Worden er binnenkort weer vrachtwagens vol koeien en vaarzen verladen naar NL, het kan toch niet zijn dat NL het Q niet vol melkt.

 • jhp

  Terwijl het het hele Q-jaar niet wil melken de laatste maanden de productie nog even flink opvoeren is niet erg realistisch.

 • stefvanbergen

  hopelijk een paar procent verevening door dit want wij gaan dik over quotum heen

 • koestal

  straks een zuivelfabriek er bij in Heerenveen,dan touwtrekken om de melk

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.