Rundveehouderij

Nieuws 1644 x bekeken 1 reactie

ING verwacht meer overnames via CV

Amsterdam - Bij de overname van een melkveebedrijf met meer dan 100 koeien gaat de Commanditaire Vennootschap (CV) de eenmanszaak en maatschap verdringen.

Daardoor zal rond 2020 een op de vijf melkveebedrijven een CV zijn. Dat schrijft de ING in een rapport van haar Economisch Bureau dat vandaag verschijnt. ING verwacht dat tot 2019 1.300 bedrijven met meer dan 100 melkkoeien binnen de familie worden overgenomen. De overnamesom gaat door de almaar zakelijker overnames tegen steeds meer marktconformer prijzen. De bankfinanciering daarvan wordt moeilijker, het familievermogen moet dus ingezet blijven in het bedrijf. De overdracht via de CV ligt dan voor de hand omdat hierbij het familievermogen gebruikt kan worden zonder dat de familie invloed heeft op de bedrijfsvoering terwijl die die wel een goede compensatie ontvangt. Hetzelfde geldt voor de BV, maar die is pas interessant bij structurele jaarwinsten boven de ton per vennoot BV. Zulke winsten worden in de melkveehouderij zelden gerealiseerd.
Door de opmars van de CV zal volgens Cor Bruns, manager agrarisch bij ING, het ‘gezicht’ van de sector veranderen. “Het wordt zakelijker als broer of zus aandeelhouder zijn.”
Bij overnames en investeringsplannen wil ING zich volgens Bruns steeds minder bemoeien met het bedrijfsplan of de plannen van de veehouders. “De situatie verzakelijkt”, aldus Bruns. “De bank denkt mee maar wordt steeds meer een leverancier van geld, die niet als een slager zijn eigen vlees keurt.” Volgens Bruns wordt de 40-jarige aflossingsvrije lening enigszins taboe, deels omdat ze aan investeringen in melkquotum was gekoppeld.

Eén reactie

  • agratax2

    Het idee van de bank is goed bedoeld, maar wens ik als broer / zus die een ander bedrijf zou willen starten niet een deel van mijn familie kapitaal willen cashen om zo de Ing buiten de deur te houden. helaas het boerenbedrijf mag en kan geen geld missen om goedkoop voedsel voor de gemeenschap te blijven produceren ten koste van de broers en zussen. Zo gauw iedere agrarische onderneming voldoende rente genereert om de inzet van vreemd kapitaal met bijbehorend risico te dekken zal een ieder, familie of buitenstaander, bereid zijn te investeren in een zo risico vol bedrijf als landbouw. Maar als de banken het laten afweten is het voor een investeerder niet bepaalt interessant of hij moet al een enorme kapitaalsvermeerdering ruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.