Rundveehouderij

Nieuws 2828 x bekeken 5 reacties

Hoornloze roodbonte stieren genetisch op niveau

Laren – Het genetisch niveau van de jonge hoornloze roodbonte stieren is gelijk aan het niveau van jonge gehoornde roodbonte stieren. Dat vertelde Marcel Fox, coördinator van het hoornloos fokprogramma bij CRV, op de studieavond van Platform Roodbont in Laren (Gld.).

De ontwikkeling van het niveau is in de laatste jaren erg snel gestegen. Het gemiddelde niveau van vijf hoornloze jonge stieren, geboren in 2008 lag op 113 NVI, 94 Inet en kende een totaal exterieur van 106. Door gerichte fokkerij met de juiste stieren en een aantal pinken en koeien met een hoge fokwaarde is de genetische aanleg toegenomen. De acht hoornloze stieren geboren in 2012 hebben genomisch gemiddeld 235 NVI, een Inet van 264 euro, 110 punten totaal exterieur en 601 dagen levensduur. Dat ligt in de lijn met de gemiddelde genomische waarden van de 51 gehoornde jonge roodbonte stieren die in hetzelfde jaar geboren zijn. Zij halen fokwaarden van 227 NVI, 240 Inet, 110 exterieur en 556 dagen levensduur.

De markt is volgens Fox zeker klaar voor gebruik van hoornloze stieren. Dat heeft te maken met dierenwelzijn, want zonder hoorns is er ook geen ingreep nodig. Dat bespaart ook arbeid en kosten. Verder is inbrengen van hoornloosheid, dat van nature voorkomt bij rundvee, relatief eenvoudig omdat het gen voor hoornloosheid dominant is over gehoornd.

Volgens Fox schalen KI-organisaties wereldwijd hun programma’s voor fokken op hoornloosheid op. CRV ziet zelf verhoogde afname in Duitsland. Daar is 70 procent van de afzet van sperma van jonge roodbonte stieren afkomstig van hoornloze stieren.

In het fokprogramma richt CRV zich vooral op fokken van genetisch raszuivere hoornloze stieren. De nakomelingen daarvan zijn ook altijd hoornloos.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  die gekte van hoornloosheid is een vreemd verschijnsel als je weet hoe simpel onthoornen is zijn er wel andere eigenschappen, die voorrang zouden moeten hebben

 • Bison

  Niet hoeven te onthoornen is nog veel simpeler Noordhollander.
  Het kalf zal je dankbaar wezen,die onthoorn pasta of de brandbout is nou niet bepaald een lekker gevoel.

 • sensia

  wat een schatje nr. 4161. wat voor een mens moet je zijn om zo'n dier te doden.
  ik ben het wel eens met Bison minder pijn is fijn. nu nog samen met moeder los in de wei.

 • sensia

  nr 6141 bedoel ik tuurlijk

 • ...............

  worteltjes zijn toch goed voor de ogen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.