Rundveehouderij

Nieuws 2541 x bekeken

Biologische garantieprijs FrieslandCampina januari €44,50

Amersfoort - De garantieprijs van FrieslandCampina voor biologische melk van januari 2013 bedraagt €44,50 per 100 kilo melk, bij 4,41 vet en 3,47 eiwit, exclusief btw. De vetprijs bedraagt €4,63 en de eiwitprijs €7,83 per kilo.

Dit is de eerste maand dat de nieuwe biologische garantieprijs wordt bepaald. Bij de biologische garantieprijs is nog geen rekening gehouden met de verrekening van toeslagen en heffingen. De biologische garantieprijs wordt net als de gangbare garantieprijs elke eerste maandag van de maand bekendgemaakt.

De biologische garantieprijs komt overeen met de gemiddelde jaarprijzen voor boerderijmelk, inclusief nabetaling en eventuele reservering op naam van referentiebedrijven in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Nederland. FrieslandCampina schat de biologische garantieprijs maandelijks in aan de hand van hoe melkprijzen van referentiebedrijven zich ontwikkelen. Bovenop de garantieprijs volgt een jaarlijkse uitbetaling van de prestatietoeslag.

De Natuurweide, de overkoepelende organisatie voor biologisch melkveehouders is niet gelukkig met de wegingsfactoren zoals FrieslandCampina die heeft vastgesteld voor de prestatieprijs van de biologische zuivel. De Nederlandse biologische melk en haar producten worden vooral in Nederland afgezet. Daardoor zou het niet reëel zijn om de biologische melkprijs van ondernemingen in het buitenland voor een groot deel  te laten wegen. “Van ons had de biologische garantieprijs iets hoger gemogen”, zegt Natuurweide-voorzitter Teunis Jacob Slob. Tijdens de algemene herziening van de garantieprijzen dit jaar wil de Natuurweide haar argumenten opnieuw inbrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.