Rundveehouderij

Nieuws 3958 x bekeken 4 reacties

Aanzuren mest nieuw leven ingeblazen

Doetinchem- In Denemarken is aanzuren van mest in de put met zwavelzuur een erkend emissiearm systeem. Mest op deze manier aanzuren levert een ammoniakreductie van circa 50 procent op.

Stalinrichtingsbedrijf Aanen Stal Totaal in Meedhuizen uit Groningen brengt daar nu verandering in. Half januari zijn de Deense meetgegevens ingediend bij de TacRav-commissie die over de erkenning gaat. Volgens Jan-Pieter Aanen ging de TacRav-commissie akkoord met Deense meetresultaten waardoor Nederlandse proefstallen overbodig zijn. Naast de ammoniakreductie heeft aanzuren nog een ander voordeel.  Het levert een hoger stikstofgehalte in de mest op waardoor er minder kunstmest nodig is. Het is echter nog afwachten of de TacRav-commissie toch niet beslist dat er ook onder Nederlandse omstandigheden getest moet worden.

Tot nu toe is er in Nederland wel interesse voor geweest maar tot een erkenning is het niet gekomen. Uitgebreide succesvolle proeven van onder andere DSM met aanzuren hebben begin jaren 90 niet de erkenning opgeleverd. Volgens milieuadviseur Gertjan Monteny was de overheid destijds vooral huiverig om de toediening salpeterzuur. Het huidige systeem maakt gebruik van  zwavelzuur. Daar is meer van bekend, ook dat het ammoniak bindt. Dit levert in de mest een paar procent stikstof meer op. Er komt wel meer zwavel in de mest, maar dat blijft redelijk binnen de perken. Wel zal het land om de paar jaar bekalkt moeten worden om te voorkomen dat de bodem-pH te laag wordt. Een aanzuringsinstallatie is relatief duur in de dagkosten. Maar aan de andere kant is er een groot voordeel in de ammoniakreductie bij zowel de opslag als het uitrijden.

Laatste reacties

 • Matthijs Verhagen

  Spuiwater uit een chemische luchtwasser (= zwavelzuur dat gereageerd heeft met ammoniak) wordt altijd opgeslagen in een aparte put of tank. Het mag niet in een mestput opgeslagen worden omdat dan na reactie de giftige stof diwaterstofsulfide vrij zou komen. Nu ben ik geen chemicus, maar waarom zou dit gas op deze manier niet vrij komen?

 • bertes

  het gaat om politiek,
  zuikervrij eten. is gezonder. omdat er geen suiker in zit. maar niks zeggen over de vervanger. zo ook met ammoniak. de zuren die gebruikt worden. zijn misschien wel slechter voor het milieu. dan de ammoniak. niks zeggen, of onderzoeken.

 • Frans-Jan

  Grappig dat we afgelopen week een boerderij vonden van mei '93 met op pagina 8 een heel artikel over mest aanzuren en achterin een advertentie van een mestscheider.......

 • mldijkstra

  Deense onderzoeksgegevens zullen hier wel niet geaccepteerd worden, want onderzoekers willen hier ook graag werk hebben. Of ze hebben nog wel wat meetgegevens uit de jaren '90 of zo liggen, er worden tenslotte vaker regels gemaakt op basis van antieke onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.