Rundveehouderij

Nieuws 1438 x bekeken 2 reacties

88 procent Deense varkens op slachterijniveau MRSA-besmet

Kopenhagen - MRSA is sterk in opmars in de Deense varkenshouderij. Nieuwe cijfers van de veterinaire en voedselveiligheidsdienst (FVST) geven aan dat vorig jaar 88 procent van de varkens in de slachterijen besmet bleek met deze resistente bacterie. Ten opzichte van 2011 is sprake van een verdubbeling.

In hoeverre zich ook op boerderijniveau een dergelijk hoog besmettingspercentage voordoet zal een nader onderzoek duidelijk moeten maken, zo kondigt landbouwminister Mette Gjerskov aan. In 2011 werd op 16 procent van de bedrijven MRSA geconstateerd.

Laatste reacties

  • info@eerlijkvlees.nl

    Dit vind ik zeer verontrustend!

  • ronner

    Dit ís zeer verontrustend. In Nederland worden nu veel bureaucratische schijnbewegingen gemaakt die nauwelijks bedoeld zijn om het probleem te verhelpen, want de KNMvD is alleen maar ongerust dat haar leden hun apotheek kwijt raken. Want diezelfde KNMvD heeft er de afgelopen 25 jaar voor gezorgd dat de inkomsten van de dierenartsen niet voornamelijk niet uit kennis maar uit handel kwam. Oorzaak ligt natuurlijk vooral ook in de grootschalige bio-industrie, geleid door boeren-managers die tientallen jaren lang antibiotica tegen afslag in grote hoeveelheden bestelden bij (grote) dierenartsenpraktijken die er rijk mee geworden zijn. Die praktijken hebben zich nu opgetuigd met de meest mooie namen en reizen van zuid naar noord en omgekeerd en hebben intussen zelfs vestigingen in het buitenland. Antibiotica zijn nu gewoon veel te goedkoop verkrijgbaar. Veehouders die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet genomen hebben zijn beloond met de grootste winstmarges omdat het door hun geproduceerde product niet anders tot stand komt dat door middel van een grootschalig antibioticum gebruik. Intussen blijft VERIN in opdracht van de o.a. zuivelmaffia (die totaal niet geïnteresseerd is in volksgezondheid maar alleen maar in haar commercieel belang, haar 'imago'), maar spijkers op laag water zoeken op rundveebedrijven, waar het AB gebruik toch al relatief laag laag was.

Of registreer je om te kunnen reageren.