Rundveehouderij

Nieuws 1343 x bekeken

Vlaamse veehouder krijgt advies voor aanleg noodrantsoen

Melle/Boerenbond - Belgische melkveehouders moeten de komende tijd hun voervoorraad en aankopen zo goed mogelijk analyseren om deze winter optimaal te kunnen voeren. Bijzondere aandacht voor de ruwvoerpositie is dit jaar nog meer van belang dan andere jaren om de bedrijfsrendementen goed in de hand te kunnen houden.

Dat stellen het Vlaamse onderzoeksinstituut Ilvo en de Belgische Boerenbond. Zij doen een gezamenlijke handreiking aan de veehouders voor een soort noodrantsoen om de winter mee door te komen.

Voor een deel is de Vlaamse situatie vergelijkbaar met die in Nederland. De eerste snede gras is laat en met lagere gehaltes ruw eiwit in de kuil gekomen.

Ook de andere kuilen zijn dit jaar vaak minder goed gelukt dan in voorgaande jaren. Veehouders kunnen dit normaliter goed compenseren door gerichte aankopen van beter krachtvoer en bijproducten, maar daarvoor is krachtvoer nu te duur. Het is zaak om met het aanwezige ruwvoer het vee zo goed mogelijk te voeden met de eigen voorraden.

Moet nog mais worden gekocht en/of gehakseld, dan is het van belang om zetmeelrijke mais te kopen, de mais niet te grof laten hakselen en ook goed te beoordelen of het misschien raadzaam is om de voorkeur te geven aan korrelmais of CCM.

Ilvo en de Boerenbond raden de melkveehouderij aan om heldere keuzes te maken en om zo nodig de melkveestapel iets te laten krimpen. Het is beter om een iets kleinere stapel optimaal te voeren dan de hele stapel eigenlijk net iets te weinig te voeren, zo is hun advies.

De organisaties spreken zich niet uit over een melkprijsverwachting, maar constateren vooral dat de voerkosten steeds meer beginnen te knellen bij veel melkveehouders. Nog meer kosten aan duur krachtvoer moeten zo veel mogelijk worden voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.