Rundveehouderij

Nieuws 453 x bekeken

Schmallenberg duikt op in Wales

Cardiff – Het Schmallenberg-virus is de laatste weken vastgesteld bij enkele runderen in Ceredigion in Wales. Dat is de eerste keer dat in dit deel van Groot-Brittannië een besmetting met Schmallenberg is geconstateerd.

In Engeland waren tot begin van deze zomer 275 besmettingen gemeld. Dat aantal is sindsdien niet verder toegenomen.

De Farmers Union of Wales (FUW) noemt de vondst 'zeer verontrustend'. Volgens de FUW zijn de dieren op de boerderij zelf besmet geraakt, wat ook al tot een jaar geleden gebeurd kan zijn. Voorzitter Catherine Nakielny van de commissie voor dierengezondheid: "Ik wil nog eens met klem de waarschuwing herhalen die we eerder dit jaar al hebben uitgestuurd dat alle boeren in Wales voortdurend in de gaten moeten houden of er ongewoon veel abortussen voorkomen of dieren worden geboren met afwijkingen. Ze moeten dergelijke gevallen ook direct melden aan hun vee-arts, zeker na deze nieuwe ontwikkelingen."

Dat in Wales het Schmallenberg-virus wordt geconstateerd is volgens de FUW niet onverwacht. De dierengezondheidsdiensten houden de situatie al scherp in de gaten sinds het virus vorig jaar voor het eerst op Britse bodem was gevonden. Sindsdien hebben knutten het virus waarschijnlijk verder door het land verspreid. Eerder deze maand werd ook Schmallenberg-virus vastgesteld bij enkele veebedrijven in het Franse Bretagne wat net aan de overkant van het water ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.