Rundveehouderij

Nieuws 959 x bekeken 5 reactieslaatste update:20 sep 2012

Noorwegen wil importheffing kaas verhogen

Oslo - De Noorse regering wil de importheffing op kaas, vlees en enkele andere levensmiddelen verhogen. Het land koerst daarmee af op een ruzie met de Europese Unie.

Landbouwminister Trygve Slagsvold zei dinsdag tegen omroep NRK dat zijn land geen andere keus heeft om de eigen boeren te beschermen tegen de concurrenten uit de EU. De verhoging moet in 2013 ingaan, aldus het bericht.

De Noorse zuivelcoöperatie Tine pleitte al eerder voor een extra invoerheffing op kaas. De import van kaas in Noorwegen is in het afgelopen jaar met 14 procent (ongeveer 11.000 ton) toegenomen. Tine ziet de concurrentie met haar kaasmerken Jarlsberg en Norvegia toenemen. De zuivelonderneming wil wel een uitzondering voor de import van Brie, Camembert en Roquefort.

De Europese Commissie heeft al geprotesteerd bij de Noorse autoriteiten, aldus NRK. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel bepaalde handelsafspraken met de EU. CDA-Europarlementariër Esther de Lange (landbouwbeleid) onderneemt samen met Deense en Duitse collega´s actie tegen de voornemens van de Noorse handelsminister. Zij vragen Eurocommissaris De Gucht om Noorwegen er op te wijzen dat de plannen in strijd zijn met gemaakt handelsafspraken. De voorgenomen verhogingen van de importheffingen voor kaas zijn volgens De Lange 'een flinke strop' voor de Nederlandse sector. Dit valt echter mee. Uit cijfers van het Productschap Zuivel blijkt dat vanuit Nederland afgelopen jaar 469.153 kilo kaas naar Noorwegen is geëxporteerd. Genoemd volume kaas vertegenwoordigt een waarde van ruim 2,7 miljoen euro, en dat is 0,1 procent van de totale exportwaarde van kaas in 2011 (een kleine 2,5 miljard euro).

Hoewel Noorwegen een kleine speler is op de kaasmarkt noemt Onno Boersma, secretaris van de Nederlandse organisatie van gezamenlijke zuivelhandelaren (Gemzu), de stap van de Noren een verkeerd signaal in deze tijden. "Wij zijn voorstander van vrij handelsverkeer wereldwijd."

Op een kilo geïmporteerde kaas wordt nu circa 4 euro belasting geheven, straks kan dat oplopen tot 40 euro zo blijkt uit een berekening van het Deense ministerie van Economische Zaken.

Laatste reacties

 • B bob

  Nu dat nagenoeg elke Veehouder Biologisch werkt is het voor de volksgezondheid beter om gewoon de grens een beetje dicht te trekken voor de reguliere troep. Dan heeft de farmacheutisch industrie ook geen grip meer op de Burgers .

 • Ross

  Ach ja je weet ook alles ook hoe het in Noorwegen gaat zeker.
  Doei wordt wakker en praat niet als een kip zonder kop.
  Sorry B bob kip zonder kop(Lol)

 • B bob

  Ik ben inderdaad goed op de hoogte wat betreft de wereldwijde groeiende Biologische sector mevrouw ross van tonningen. Jouw onzinnige domme opmerkingen doen daar niets aan af !!

 • jocox

  B bob : Is er een psychiater in de zaal ? Dan uw vinger opsteken en direct een consult aanvragen.Waarschijnlijk zijn we dan direct van uw wartaal verlost.
  Nu ter zake:
  Dat een rijk land ls Noorwegen zich verlaagt tot praktijken uit de tijd van de Noormannen is niet alleen bedenkelijk maar ook verwerpelijk en rechtvaardigt dan ook keiharde tegenmaatregelen.Voor de EU geldt dan ook dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken.

 • jocox

  Correctie: De in het artikel genoemde 469.153 ton moet natuurlijk 469153 kg zijn. De waarde was dan ook € 5,75 per kg. Als het inderdaad € 0,06 / kg zou zijn geweest was ik het met de Noren eens geweest omdat dan spraken zou zijn geweest van dumping in extreme vorm. We zijn wel goed maar niet gek.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.