Rundveehouderij

Nieuws 6625 x bekeken 14 reacties

Nieuwe hoop voor veehouders met grupstal

Heerde - Het voorgestelde verbod op het aanbinden van runderen gaat waarschijnlijk ook in Nederland alleen gelden voor bedrijven vijftig 50 koeien. Dit verwacht de vereniging van biologische melkveehouders De Natuurweide.

In eerste instantie zag het er naar uit dat een aanbindverbod in Nederland zou gaan gelden voor alle bedrijven met meer dan tien aangebonden koeien. Een inventarisatie van de situatie in andere Europese lidstaten bracht echter aan het licht dat de Europese regels in onder meer Duitsland anders en ruimer worden geïnterpreteerd dan in Nederland, zo wordt gemeld in de Natuurweidekrant. Daarmee ontstaat er ook in Nederland extra ruimte, concluderen ook de Stichting Demeter en organisatie Bionext. Een gesprek met ambtenaren van het ministerie van EL&I heeft die inschatting bevestigd.

Wel zal gelden dat op bedrijven, waar koeien nog in grupstallen worden gehouden, het dierenwelzijn voldoende moet zijn gewaarborgd. In aanbindstallen moet in ieder geval voldoende lig- en staruimte zijn voor koeien. Naar schatting zijn er nog zo'n vijftig biologische bedrijven die het vee aangebonden houden. Daarnaast is er nog een onbekend aantal gangbare bedrijven met grupstal.

Laatste reacties

 • Sjaak

  ' Wel zal gelden dat op bedrijven, waar koeien nog in grupstallen worden gehouden, het dierenwelzijn voldoende moet zijn gewaarborgd. In aanbindstallen moet in ieder geval voldoende lig- en staruimte zijn voor koeien.'

  @Klaas van der Horst
  Is er nu al iets meer bekend over het voorgestelde verbod of mag men zelfs nog nieuwe grupstallen bouwen...de praktijk wijst uit dat het systeem nog steeds goed werkt en dat de koeien goed gedijen in een royaal ingestrooide grupstal!
  Het systeem zou ook goed gecombineerd kunnen worden met een melkstal met wachtruimte. De dieren hebben dan ook beweging en de stand is gemakkelijker schoon te maken...lijkt me wel iets?!

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Sjaak,

  haal je een grupstal niet met een potstal door elkaar. Een grupstal en een melkstal met wachtruimte gaan nl niet samen.

 • Flyinghollander

  Klaas van der horst,

  Waarom niet? Met snel lock systeem kan je toch echt wel een grupstal huisvesten en melken in melkstal, maar inderdaad, lijkt dat idee toch meer richting de potstal.

  Is er geen publicatie met de levensduur van koeien in ligbox vs grup/potstal?

 • klaas.van.der.horst1

  Hoi Flyinghollander, interessante vraag die je opwerpt. Korte discussie hier op redactie brengt geen uitsluitsel. Een collega van mij oppert dat de grupstal of zeker potstal dan wel eens kan winnen.

 • Flyinghollander

  Daarom, stel ik die vraag. Ligboxstal is leuk, randorde etc, maar zwakkere dieren verliezen daar, waarbij voor grupstal, de koe zich kan focussen op vreten, rusten, melk. Klauwen minder last....

 • Sjaak

  Beste Klaas,

  Nee, ik haal de systemen niet door elkaar...weet zeker dat er in Limburg ooit zo'n systeem gefunctioneerd heeft, weet alleen niet of de koeien op stro stonden. En inderdaad, dat was met snel lock systeem, anders is het arbeidstechnisch niet interessant...
  Qua levensduur en dierenwelzijn verwijs ik graag naar mts. de Haan in Beerta, die leveren het bewijs!

  M'n vraag was echter hoe het voorgestelde verbod er nu uitziet en of een dergelijk systeem, zoals ik voorstelde niet een goed alternatief zou zijn...?

 • klaas.van.der.horst1

  Bij Skal hoor ik dat het aanbinden van koeien nog wordt toegestaan, met ontheffing, tot eind 2013. Voorwaarde daarbij is wel dat aangebonden koeien 2 maal per week toegang moeten hebben tot een uitloop. Per 2014 is aanbinden voorbij.

 • abtje

  Het is toch ook niet meer van deze tijd, laat de koeien lekker dier zijn.
  Het zijn zeer sociale dieren, verbreek dan die ketting, en laat ze lekker onderling met elkaar de natuurlijke rangorde enzo uitzoeken.
  Zo aan de ketting zijn het geen dieren, maar puur melkmachines.

 • alco1

  Klaas. Wie beslist dat nu eigenlijk. Is daar kennis aanwezig of heeft emotie ook hier de overheersing. We waren laatst met onze studieclub nog bij een boer met aanbind stal. Dik in het stro stonden stok oude koeien en aan de wand lange rijen met oorkondes van 100.000 liter, 10.000 kg en sterren koeien. Bij de jongeren onder ons viel de mond open. Dit hadden ze nog nooit gezien. Allemaal beste koeien, die al jaren aan dezelfde ketting stonden en waar niets aan ontbeerde.

 • abtje

  @alco1, denk niet dat het je bedoeling was om zo snel 'mijn gelijk' te staven.
  :-)

 • klaas.van.der.horst1

  alco, ik weet niet wie beslist. Mijn vermoeden is dat mijn doorredeneert vanuit ingezette trajecten voor 'verbetering' van het dierenwelzijn. Dat de zaken niet zo eenduidig hoeven te liggen (grupstal slecht en loopstal goed) en dat ook de hand van de individurele veehouder veel uitmaakt, is dan waarschijnlijk een punt van ondergeschikt belang bij de regelgeving.

 • Flyinghollander

  Het is altijd lastig te bepalen welk systeem het beste is, want de factor boer speelt ook mee. Abtje, wie zegt dat het vrij zijn beter is? Heb je het de koe gevraagd?

 • raika

  vroeger stonden alle koeien aangebonden was niks mis mee toch?
  was een prachtig gezicht al die koeien aan de ketting en ze hadden niks te lijden van het aangebonden staan!
  tegenwoordig heb je meer uitval in de ligboxenstallen en koeien zijn altijd smerig!
  wat nou dierenwelzijn???????

 • poldes

  ik weet nog geen grupstal voor 350 koeien.
  in een goede verzorgde grupstal hebben de koeie het beter dan de boer.
  met een verbod op de loop/ligboxstal ,was nederland nooit geen 2e of 3e zuivelexporteur van de wereld geworden.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.